Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako povrće i voće štiti mozak?

Kako povrće i voće štiti mozak?

Kako povrće i voće štiti mozak?
  • Objavljeno: Petak, 08.05.2015.
  • Broj pregleda: 314
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Neurology, otkriva da osobe, koje svakodnevno unose veliku količinu voća i povrća, imaju manji rizik od nastanka poremećaja u radu mozga i bolje pamćenje u starijoj životnoj dobi.

U istraživanju je sudjelovalo 28000 odraslih osoba iz 40 zemalja. Svi sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući i prehrambene navike. Znanstvenici su potom putem različitih testova analizirali njihove kognitivne sposobnosti.

Rezultati su pokazali da osobe, koje svakodnevno unose adekvatnu količinu voća i povrća, imaju za 25% manji rizik od nastanka problema u radu mozga. S druge strane, osobe, čija se prehrana temelji na unosu zasićenih masnih kiselina, imaju najveći rizik od nastanka kognitivnih poremećaja, naročito demencije kasnije u životu.

Kada su u obzir uzeli i druge faktore, koji utječu na zdravlje mozga (pušenje, tjelovježba, medicinska stanja i uzimanje određenih lijekova) rezultati su i dalje ostali isti - voće i povrće doprinosi zdravlju mozga i sudjeluje u prevenciji kognitivnih poremećaja.

Prethodna istraživanja su pokazala da zdrave prehrambene navike mogu pomoći u prevenciji niza bolesti i poremećaja, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Iako stručnjaci još uvijek nisu konkretno definirali koja prehrana je najzdravija, svi se slažu da se treba temeljiti na što većem unosu cjelovitih i svježih namirnica, a što manje procesuiranih i onih koje obiluju aditivima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti