Kako povrće i voće štiti mozak?

Kako povrće i voće štiti mozak?

Kako povrće i voće štiti mozak?
  • Objavljeno: Petak, 08.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Neurology, otkriva da osobe, koje svakodnevno unose veliku količinu voća i povrća, imaju manji rizik od nastanka poremećaja u radu mozga i bolje pamćenje u starijoj životnoj dobi.

U istraživanju je sudjelovalo 28000 odraslih osoba iz 40 zemalja. Svi sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim životnim navikama, uključujući i prehrambene navike. Znanstvenici su potom putem različitih testova analizirali njihove kognitivne sposobnosti.

Rezultati su pokazali da osobe, koje svakodnevno unose adekvatnu količinu voća i povrća, imaju za 25% manji rizik od nastanka problema u radu mozga. S druge strane, osobe, čija se prehrana temelji na unosu zasićenih masnih kiselina, imaju najveći rizik od nastanka kognitivnih poremećaja, naročito demencije kasnije u životu.

Kada su u obzir uzeli i druge faktore, koji utječu na zdravlje mozga (pušenje, tjelovježba, medicinska stanja i uzimanje određenih lijekova) rezultati su i dalje ostali isti - voće i povrće doprinosi zdravlju mozga i sudjeluje u prevenciji kognitivnih poremećaja.

Prethodna istraživanja su pokazala da zdrave prehrambene navike mogu pomoći u prevenciji niza bolesti i poremećaja, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2 i bolesti kardiovaskularnog sustava.

Iako stručnjaci još uvijek nisu konkretno definirali koja prehrana je najzdravija, svi se slažu da se treba temeljiti na što većem unosu cjelovitih i svježih namirnica, a što manje procesuiranih i onih koje obiluju aditivima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti