Probiotici ublažavaju simptome sezonskih alergija

Probiotici ublažavaju simptome sezonskih alergija

Probiotici ublažavaju simptome sezonskih alergija
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Probiotici ili dobre bakterije, koje pronalazimo u jogurtu, nekim vrstama sira i kiselom kupusu, mogu pomoći osobama koje pate od sezonskih alergija.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu International Forum of Allergy & Rhinology, su analizirali rezultate od 23 istraživanja, u kojima je ukupno sudjelovalo više od 1900 osoba. Kada su proučavali povezanost životnih navika i intenziteta simptoma alergija, shvatili su da probiotici mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija.

Najčešći simptomi alergija su suzne oči, svrab u očima, začepljen nos, kihanje, glavobolja, osjećaj težine u očima i kratkoća daha kod samog izlaganja alergenima.

Stručnjaci procjenjuju da 1 od 10 osoba pati od sezonskih alergija. Simptomi alergija se najčešće ublažavaju kombinacijom različitih lijekova, uključujući antihistamine i sprejeve koji pomažu u ublažavanju začepljenosti respiratornog sustava.

Prethodna istraživanja upućuju da probiotici mogu pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma i pomoći u prevenciji niza bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti kardiovaskularnog sustava, pretilost i srčani udar.

Ako niste sigurni u to unosite li adekvatnu količinu probiotika ili ne, svakako se posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom. Dostupni su i suplementi probiotika, iako većina stručnjaka savjetuje da ih unosite putem namirnica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti