Riblje ulje pomaže u liječenju depresije

Riblje ulje pomaže u liječenju depresije

Riblje ulje pomaže u liječenju depresije
  • Objavljeno: Subota, 09.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Već su brojna istraživanja pokazala da riba pospješuje zdravlje cjelokupnog organizma, naročito zdravlje mozga. Sada je novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Molecular Psychiatry, pokazalo da omega 3 masne kiseline mogu pomoći u ublažavanju simptoma depresije.

U istraživanju je sudjelovalo 155 osoba koji su patili depresije. Znanstvenici su ih podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je uzimala suplemente omega 3 masnih kiselina, a druga placebo u razdoblju od 8 tjedana.

Rezutati su pokazali da omega 3 masne kiseline ublažavaju simptome depresije i smanjuju razinu kronične upale, koja je jedan od vodećih uzročnika različitih bolesti i poremećaja, a prethodna istraživanja su pokazala da kronična upala, osim što povećava rizik od nastanka depresije, istovremeno pogoršava njene simptome.

Smanjenje simptoma depresije nije bilo primjetno kod sudionika koji su uzimali placebo, iz čega znanstvenici zaključuju da omega 3 masne kiseline uistinu djeluju.

Znanstvenici ističu da ovo istraživanje može pomoći u osmišljavanju najbolje moguće terapije za svaku osobu koja pati od depresije. Rezultati istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti