Kako prepoznati GMO proizvod?

Kako prepoznati GMO proizvod?

Kako prepoznati GMO proizvod?
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci diljem svijeta složni su u tome da treba jesti puno sirovog voća i povrća. Nažalost, na tržištu postoji puno GMO (genetski modificiranih organizama) voća i povrća, unatoč činjenici da su mnoga istraživanja pokazala da GMO proizvodi mogu ozbiljno utjecati na naše cjelokupno zdravlje.

Znate li što jedete?

Nažalost, većina ljudi ne može prepoznati GMO proizvod. Postoje dva vrlo različita pogleda kada je u pitanju zdravlje i sigurnosti genetski modificirane hrane: prehrambena industrija i znanstvenici koji podržavaju GMO i oni koji vjeruju da je GMO štetan.

Genetski modificirana hrana je povezana s toksičnim i alergijskim reakcijama, bolestima, te oštećenjima na gotovo svim organima životinja proučavanih u laboratoriju. Većina razvijenih zemalja smatra GMO namirnice štetnim za zdravlje. Tu se ubrajaju Australija, Meksiko, Peru, Japan i sve zemlje Europske unije u kojima postoje značajne restrikcije ili izravne zabrane proizvodnje i prodaje GMO proizvoda.

Provjerite što trebate znati o genetski modificiranim organizmima (GMO)!

Kako prepoznati GMO proizvod?

Čitanjem koda ili cijena možete prepoznati je li proizvod organski uzgojen ili genetski modificiran. Konvencionalno uzgojeno voće i povrće (uzgojeno uz pomoć gnojiva, pesticida, fungicida, antibiotika, hormona), obilježeno je četveroznamenkastim kodom.

Na primjer, banana je označen kodom: 4011.

Organsko voće i povrće (proizvodi bez sintetičkih kemikalija) obilježeno je uglavnom sa 5 znamenki koje počinju brojem 9. Kod organski uzgojene banane bi bio: 94.011. Genetski modificirano (GMO) voće i povrće označeno je sa pet znamenki koje počinju brojem 8.

Dakle, GMO banana ima kod: 84.011.

Ovi savjeti su vrlo važni jer je trenutno više od 80% prerađene hrane u SAD-u genetski modificirano, dok je u mnogim europskim zemljama, uključujući Austriju, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Luksemburg i Italiju, proizvodnja i prodaja GMO proizvoda striktno zabranjena.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti