Kako regulirati srčani ritam?

Kako regulirati srčani ritam?

Kako regulirati srčani ritam?
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Promjene srčanog ritma su neizostavan dio starenja. Srce može početi raditi sporije i nepravilnije, a u nekim slučajevima je to posljedica nedijagnosticiranih srčanih bolesti. Postoji niz različitih faktora koji utječu na rad srca: temperatura zraka, položaj tijela, tjelesna težina i uzimanje lijekova.

Tjelovježba je svaka aktivnost koja potiče rad srca i može pomoći u regulaciji srčanog ritma. No, stručnjaci ističu da se, ako osjećate neobjašnjive promjene srčanog ritma, svakako posavjetujete s liječnikom. Također, morate znati svoje granice. Nemojte previše opteretiti tijelo jer će rezultati biti daleko od željenih.

Otkrijte kako se motivirati za vježbanje!

Aerobna tjelovježba

Aerobna ili kardiovaskularna vježba će na siguran način ubrzati rad srca. Aerobne aktivnosti, kao što su planinarenje, aerobik u vodi, vožnja bicikla, plivanje, plesanje ili trčanje, reguliraju srčani ritam i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Vježbe snage

Vježbe snage su bilo koje vježbe s pokretima koji se temelje na stvaranju otpora. Kada se mišići susretnu s otporom, njima je potrebna veća količina kisika, što ubrzava rad srca. Ispočetka možete kao teret koristiti samo vlastitu tjelesnu težinu, a nakon nekog vremena dodajte teret.

Istezanje

Možda niste vjerovali u to da istezanje može ubrzati rad srca. Istezanje je jedna od najučinkovitijih vježbi jer povećava fleksibilnost i potiče cirkulaciju krvi, a nije naporna kao što su vježbe snage ili aerobne vježbe.

Saznajte koja hrana štiti od srčanog udara!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti