Bolesti srca kod mladih: Jednostavne promjene kojima ih možete spriječiti

Bolesti srca kod mladih: Jednostavne promjene kojima ih možete spriječiti

Bolesti srca kod mladih: Jednostavne promjene kojima ih možete spriječiti
  • Objavljeno: Petak, 30.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Srce je jedan od najvažnijih organa u tijelu, a čini ga šuplji mišić veličine stisnute šake koji pumpa krv kroz krvne žile. Svijest o utjecaju kojeg ovaj organ ima na cjelokupno zdravlje je nedovoljno istaknuta, a nove statistike pokazuju da mlade osobe o njemu možda ne brinu dovoljno, pa su srčane bolesti kod mladih osoba postale sve češće. Kako bi upozorio na ovaj problem, američki kardiolog Mikhail Kosiborod koji je potpredsjednik za istraživanje u Saint Luke‘s Health Systemu, naveo je nekoliko navika koje su dobre za održavanje zdravog srca.

Razmotrite svoje trenutne navike i razmislite o malim promjenama koje možete učiniti

Vaša genetika igra važnu ulogu u određivanju vašeg cjelokupnog zdravlja, ali velika većina rizika za razvoj bolesti srca određena je svakodnevnim životnim navikama, kaže dr. Kosiborod za Well+Good. Prije nego dođe do bilo kakvih negativnih promjena u radu srca kod mladih osoba, kardiolog im savjetuje da učine male korake koje će djelovati na sprečavanje srčanih bolesti. Razmislite o tome što svakodnevno jedete, vježbate li dovoljno te koliko ste izloženi stresu. Iako su rizici poput dobi i genetike izvan vaše kontrole, uravnotežena prehrana je čimbenik zdravlja srca na kojeg možete utjecati. Odlučite se za nemasne proteine, voće i povrće, pokušajte se redovito kretati, čak je hodanje dobro za početak, savjetuje dr. Kosiborod.

Spavajte dovoljno

Spavanje se smatra toliko važnim za zdravlje srca da ga je Američka udruga za srce nedavno dodala na svoj kontrolni popis za procjenu rizika od kardiovaskularnih bolesti. Novija istraživanja su pokazala da odrasle osobe mogu utjecati na sprečavanje kardiovaskularnih bolesti spavanjem od sedam do devet sati noću. Osim pravilnog ritma spavanja, važno je i voditi računa o održavanju krvnog tlaka i šećera, uravnoteženoj prehrani i redovitom tjelovježbu. Sve su to važni čimbenici rizika za srčane bolesti, kaže dr. Kosiborod.

Redovito obavljajte preglede

Rani i rutinski pregledi igraju veliku u prevenciji bolesti srca, osobito ako je netko u vašoj obitelji imao srčani udar ili u obitelji postoji povijest srčanih bolesti. Ako je to slučaj, dr. Kosiborod preporučuje razgovor o ovoj temi s obiteljskim liječnikom. Također, savjetuje se i podvrgavanje drugim testovima, kao što su provjere krvnog tlaka, kolesterola i šećera u krvi, a što sve može pridonijeti srčanim komplikacijama i srčanim bolestima kod mladih odraslih osoba. Ako još niste posjetiti liječnika, mjerenje krvnog tlaka kod kuće također je dobra opcija.

Na kraju, bez obzira na to koji ste način odabrali brinuti o zdravlju svog srca, svakako se redovito pregledavajte i primijetite sve što bi moglo biti loše, a zatim o tome obavijestite svog liječnika, kaže dr. Kosiborod. "Možete učiniti mnogo toga da smanjite rizik. Čak i ako razvijete bolest srca, imamo bolje lijekove nego ikad prije", zaključio je dr. Kosiborod.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije