Kako se bebe razvijaju tijekom prve godine života

Kako se bebe razvijaju tijekom prve godine života

Kako se bebe razvijaju tijekom prve godine života
  • Objavljeno: Petak, 20.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Emocionalni i socijalni razvoj beba tijekom prve godine života može biti fascinantan. Kako se beba povezuje sa svojim bližnjima, tako njihova interakcija s okolinom počinje poprimati individualne karakteristike i postaje sve češća.

Iako je svaka beba jedinstvena i razvija svoju osobnost, većina beba se emocionalno i socijalno razvijaju prema nekim osnovnim smjernicama.

Tijekom prvog mjeseca života, bebe svoje osjećaje izražavaju s otvaranjem očiju i usta. U ovom razdoblju se počinje razvijati povezanost između bebe i bližnjih osoba.

Tijekom drugog mjeseca, smijanje će postati jedan od načina komunikacije. Beba će se smijati kada ugleda poznatu i blisku osobu. Uskoro će početi razvijati privrženost prema bliskim osobama. Puno prije će prestati plakati kada ugledaju blisku osobu. Rukama, očnim kontaktom i smijanjem počinju davati do znanja što žele.

U dobi od 4 do 6 mjeseci, bebe postaju uistinu socijalne i obožavaju se maziti i smijati. Počinju pokazivati osjećaje, kao što su ljutnja, zainteresiranost, strah ili iznenađenje.

U dobi od 6 do 9 mjeseci će bebe, koje su odgajane s ljubavlju, razviti posebnu i moćnu povezanost s roditeljima. Počinju razvijati pamćenje i počinju kategorizirati osobe u poznate i nepoznate.

Strah od odvajanja se polako počinje smanjivati u dobi od 9 do 12 mjeseci. Vaša beba nije razvila privrženost prema nekim osobama i još uvijek neće htjeti biti sama u njihovom društvu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti