Kako se konačno naspavati i buditi bez podočnjaka

Kako se konačno naspavati i buditi bez podočnjaka

Kako se konačno naspavati i buditi bez podočnjaka
  • Objavljeno: Nedjelja, 05.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Počnite čitati literaturu koja ne zahtjeva razmišljanje, hrčite u kinu i jedite banane, samo su neki od savjeta koje donose znanstvenici.

Britanci su najgori spavači u Europi jer čak svaki peti pripadnik te države spava manje od sedam sati dnevno, pokazala su istraživanja Future Fondationa for health campaign Sleep Well Live Well.

Znanstvenicima se zato postavilo pitanje – što to čini dobar san. Tako je dr. Adrian Williams iz Sleep disorders centra iz londonske bolnice St. Thomas postavio nekoliko temeljnih pravila koja bi vam omogućila da se barem jednog jutra ustanete bez podočnjaka i crvenih očiju.

Upalite mrak!
Ako živite u gradu vjerojatno možete svjedočiti nagomilanom smogu u bojama velegradskih svjetala. Povucite rolete i odmorite se u potpunoj tami.

Williams za početak savjetuje da se odreknete ritualnih ispijanja kave nakon 14 sati, preporučuje i vježbanje od 16 do 19 sati. Također, lakšem snu pomaže pijenje mlijeka i tuširanja prije odlaska u krevet. Iz sobe biste trebali izvaditi sve uređaje koji bi mogli odvlačiti pažnju od namjere da konačno legnete.

Bitno je kvalitetno se naspavati, a kako bismo vam pomogli, donosimo savjete koje je predstavio BBC.

Spavanje popodne ne bi trebalo izbjegavati. Spavanac nakon ručka prakticirao i Winston Churchill koji je rekao kako nakon obroka treba prilegnuti sve do večere.

Ostavite djecu drugima na jedan dan. Iscrpljenim roditeljima pruža se mogućnost da svoje klince ostave kod baka na čuvanje, kako bi na miru mogli odspavati barem jednu noć.

Otiđite na odmor. Nema ništa boljega od buđenja nakon prvog dana odmora. Zaboravite na izradu sendviča za djecu i jurenje za vlakom kako biste stigli na posao. Zamislite samo svoje kolege koji se tope nad računalima u uredu.

Odspavajte na livadi ili u parku. Ima li išta ljepše od uživanja u mirisu travnjaka. Mnogi stručnjaci preporučuju spavanje na verandi u ljetnim mjesecima, dok se u većini modernih hotela temperatura zraka podešava na 18 celzijeva stupnja. Svježi zrak zaista može pomoći. Uvjerite se.

Udoban jastuk ključ je uspješno naspavanih osoba, kojima toliko zavidite. Ako vam onaj koji imate na krevetu nije dovoljan, probajte potražiti neki od novijih koji u sebe imaju ugrađene pjesmice za laku noć koje vas polako vuku u san.

Upalite mrak! Ako živite u gradu vjerojatno možete svjedočiti nagomilanom smogu u bojama velegradskih svjetala. Povucite rolete i odmorite se u potpunoj tami.

Hrkanje u kino dvorani je dobro. Ako se nađete uslijed neke dosadne drame ili komedije, a mobitel vam je ugašen, postoji velika mogućnost da zaspite. U Japanu su osmislili velike dvorane u kojima glazbenici održavaju koncerte, dok oni uvaljeni u tople foteljice hrču i hrču.

Slušajte glazbu za spavanje, čitajte Davida Beckhama i Jordan. Znanstvenici preporučaju Jamesa Blunta i Coldplay kao podlogu koja bi vas mogla uljuljkati, a preporučaju čitanje štiva koje ne zahtjeva razmišljanje.

Jedite banane! Postoji niz sastojaka u hrani koja vas tjera da sklopite oči, a među njima se našla i salata. Nekad se za poboljšanje sna konzumirala puhova mast, a mi vam savjetujemo pijenje šampanjca. Nakon dobrog partija, dobar san.

Vikend spavanje je zakon. Nakon što u petak dođete kući s posla, jedino što želite je odspavati duže u subotu. I ovo malo zadovoljstvo opuštanja može vas učiniti sretnima i odmornijima.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti