Pet vrsta voća koje će vam pomoći da zaspite

Pet vrsta voća koje će vam pomoći da zaspite

Pet vrsta voća koje će vam pomoći da zaspite
  • Objavljeno: Subota, 12.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Voće je doista jedan od najboljih darova koje majka priroda može ponuditi. Podrazumijeva se da je voće jednako ukusno koliko i hranjivo - ali jeste li znali da određene vrste voća mogu poboljšati vaš san? Ove zanimljive informacije doznaje portal Well and good. Kako bismo vidjeli koje su vrste namirnica najbolje za promicanje boljeg zatvaranja očiju i zašto, pitali su Amy Shapiro iz Real Nutritiona u New Yorku.

1. Višnje

Za početak, trpke trešnje (bilo da se uživaju u cijelom plodu, soku, koncentratu ili natopljene vodom ) rutinski se preporučuju kao hrana za spavanje. “Vjeruje se da trpke trešnje pomažu kod nesanice zbog hranjivih tvari koje sadrže, uključujući kalij i hormon melatonin", kaže Shapiro. "Oboje pomaže u opuštanju mišića i potiče brži i dublji san."

Zapravo, u maloj randomiziranoj, dvostruko slijepoj studiji, sudionici koji su konzumirali kiseli sok od višnje tijekom tjedan dana pokazali su "značajno povišene" razine ukupnog sadržaja melatonina u usporedbi s placebo grupom; prva grupa također je uživala u značajnom povećanju ukupnog vremena spavanja i učinkovitosti spavanja. Drugim riječima, trpke višnje su voće pogodno za spavanje koje definitivno ne biste trebali odgoditi ako se nadate poboljšanju svoje temeljite prehrane.

2. Ananas

Ova tropska poslastica također dobiva zeleno svjetlo na Shapirovom popisu voća pogodnog za spavanje iz dva ključna razloga. Prvo, ona spominje da ananas zapravo sadrži više melatonina od trešanja - a istraživanja podupiru njihovu sposobnost da značajno povećaju razinu ovog hormona sna u tijelu.

Prema kliničkoj unakrsnoj studiji na zdravim dobrovoljcima iz 2013. godine, istraživači su otkrili da su oni koji su jeli ananas imali povećanje razine melatonina za 266 posto , što je premašilo one kod pet drugih vrsta voća (uključujući sljedeće dvije na ovom popisu). "Ananas također pomaže kod probave što može spriječiti bolove u trbuhu noću", dodaje Shapiro. Ova dobrobit uvelike se pripisuje bromelainu, ključnom enzimu u ananasu koji može pomoći kod zatvora, IBD-a i drugih oblika upala.

3. Banane

“Banane – u idealnom slučaju, kada nisu previše zrele – još su jedan odličan međuobrok prije spavanja jer su izvrstan izvor kalija koji vam može pomoći da opustite mišiće”, nastavlja Shapiro. "Također sadrže serotonin, koji je prekursor melatonina i može vam pomoći da utonete i zaspite." Banane su također voće pogodno za san jer sadrže triptofan — istu aminokiselinu u puretini koja nas čini pospanima nakon večere za Dan zahvalnosti — koja sama po sebi potiče proizvodnju serotonina, a time i melatonina.

4. Naranče

Možda iznenađujuće, RD je odobrio da se naranče jedu i nakon buđenja i prije nego što se pojedu. Naravno, izvrstan su izvor vitamina C za jačanje imuniteta, ali Shapiro kaže da oni također pomažu u povećanju melatonina u tijelu. Osim toga, oni "sadrže vitamine B koji pomažu u upravljanju stresom, a također pomažu u sintezi serotonina, dopamina i GABA-e—a sve to pomaže u promicanju sna", nastavlja ona.

5. Kivi

Posljednje, ali ne i najmanje važno, kivi je isprobano voće koje može poboljšati kvalitetu vašeg sna—posebno ako se rutinski borite da se dobro odmorite. U jednoj maloj studiji, odrasli sudionici s problemima spavanja pojeli su dva kivija sat vremena prije spavanja svaku večer četiri tjedna. Do kraja studije, uživali su u značajnom povećanju ukupnog vremena spavanja i učinkovitosti spavanja, kao i značajnom smanjenju vremena buđenja nakon početka spavanja i latencije početka spavanja (tj. vremena potrebnog da zaspi).

Vitashop

Najnovije

Najčitanije