Kako tamna čokolada utječe na arterije?

Kako tamna čokolada utječe na arterije?

Kako tamna čokolada utječe na arterije?
  • Objavljeno: Subota, 21.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nekoliko istraživanja je pokazalo da tamna čokolada ima pozitivno djelovanje na zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Znanstvenici su ustanovili da konzumacija tamne čokolade može pomoći u prevenciji niza drugih bolesti, kao što su pretilost i dijabetes tipa 2.

Ipak, kada su stručnjaci sagledali rezultate niza istraživanja, došli su do zaključka da tamna čokolada ne mora nužno pospješiti zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Sastojak iz tamne čokolade, koji pospješuje zdravlje kardiovaskularnog sustava, jest kakao. Upravo zbog toga se preporuča da konzumirate samo one vrste čokolade koje sadrže više od 60% kakaa. No, tamna čokolada sadrži masti i šećer, koji mogu imati negativno djelovanje na zdravlje.

Isprobajte kolač od naranče i tamne čokolade!

Nadalje, većina čokolade sadrži mlijeko, a neke osobe ne podnose mlijeko i mliječne proizvode, odnosno, intoleratne su na laktozu. Uz sve to, antioksidacijsko djelovanje kakaa se znatno smanjuje kada se konzumira u kombinaciji s mlijekom.

Kakao može pospješiti zdravlje kardiovaskularnog sustava i smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu, za koje je dokazano da povećavaju rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, dijabetes tipa 2, bolesti srca i srčani udar.

Sve u svemu, pozitivan učinak tamne čokolade i kakaa je nesumnjiv, ali što se tiče tamne čokolade, na umu trebate imati da ona sadrži masti, šećere i kalorije. Upravo zbog toga u čokoladi, bez obzira na to što je ona tamna, trebate uživati umjereno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti