Kako tuširanjem možete pobijediti celulit?

Kako tuširanjem možete pobijediti celulit?

Kako tuširanjem možete pobijediti celulit?
  • Objavljeno: Subota, 18.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kontrastno tuširanje, poznato kao i naizmjenično tuširanje, se često koristi za detoksikaciju. Kada se tuširate vrućom vodom, krvne žile i limfa se proširuju, a kada se tuširate hladnom vodom, onda se sužavaju. S obzirom da i jedno i drugo ima pozitivan učinak na zdravlje, dobro je kombinirati toplu i hladnu vodu.

To uzrokuje drenažu limfe i vraćanje krvi prema srcu. Na taj način se oslobađaju toksini i otpad iz tijela jer se direktno preusmjeravaju prema jetri i bubrezima.

Kontrastno tuširanje je dobro za prevenciju i smanjenje celulita. Celulit je posljedica 6 faktora - slabe cirkulacije i limfne drenaže, kronične upale, nakupljanja toksina, opuštanja kože, nakupljanja masti i slabe regeneracije tkiva. Na prva 3 faktora možemo direktno i indirektno utjecati kontrastnim tuširanjem.

Kontrastnim tuširanjem se pospješuje cirkulacija krvi i limfe, tkiva dobivaju više kisika i hranjivih tvari, dok istovremeno oslobađaju tijelo od toksina i otpada. Ublažava se i kronična upala, a samim time se djeluje i na preostala 3 faktora.

Ako ćete se naizmjenično tuširati hladnom i vrućom vodom, potaknut ćete i rad metabolizma, a samim time i smanjiti udio masti - jednog od uzročnika celulita. Hladan tuš potiče oslobađanje noradrenalina i norepinefrina, hormona koji su važni za regulaciju masnog tkiva. Možda mislite da je onda bolje konstantno se tuširati samo hladnom vodom, ali se varate. Tako ćete razviti toleranciju na djelovanje hladne vode i učinak neće biti nimalo sličan kao kod izmjene vruće i hladne vode.

Vruća voda potiče širenje arterija i vena, zbog čega se povećava dotok hranjivih tvari i kisika tkivima, što je odlično. No, s druge strane, vruća voda ulazi u tkiva, a manje toksina i otpada se eliminira iz tijela. To može uzrokovati neželjene posljedice, kao što su zadržavanje vode u tijelu i kronična upala.

Stručnjaci ističu da je najbolje kombinirati tuširanje hladnom i vrućom vodom. To možete postići tako da se prvo tuširate vrućom vodom, a potom temperaturu vode postupno smanjujete. Također, tuširanje bi bilo najbolje završiti hladnom vodom kako bi učinak trajao što dulje nakon tuširanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti