Kako ublažiti žgaravicu uzrokovanu prejedanjem?
Ako nakon obroka imate neugodan zadah kojeg prati bol u želucu ili žarenje, nadutost, pa čak i štucanje, vjerojatno patite od žgaravice uzrokovane prejedanjem!
Da biste prevenirali ovu vrstu žgaravice, potrebno je pripaziti na pojedenu količinu, sporije jesti i pažljivo birati namirnice.
Obzirom da rijetki mogu odoljeti bogatom uskršnjem doručku, u nastavku donosimo male savjete koji puno znače za naš želudac i probavu.
Evo kako ublažiti žgaravicu uzrokovanu prejedanjem:
Soda bikarbona
Ako osjećate težinu u želucu i pritom se javi žgaravica, stavite ½ žličice u čašu vode i razmutite. Popijte mješavinu odjednom i pričekajte nekoliko minuta da počne djelovati. Ubrzo biste trebali osjećati potrebu za podrigivanjem, što je potpuno normalno i poželjno!
Saznajte zašto je soda bikarbona odlična za ispiranje usne šupljine!
Cimet
Istraživanja pokazuju da cimet može ublažiti probavne smetnje i smanjiti proizvodnju želučane kiseline. Pomiješajte ½ žličice cimeta s 1 dcl vode i popijte nakon obilnijeg obroka.
Komorač i kim
Napravite čaj od komorača i kima. Ova mješavina biljaka će umiriti želudac i ublažiti nadutost.
Saznajte koja eterična ulja pobjeđuju žgaravicu!
Jabučni ocat
Jabučni ocat ima ublažava i smanjuje proizvodnju želučane kiseline. Jabučni ocat možete piti i duži period, ne samo uslijed prejedanja jer ima alkalno djelovanje što je dobro za organizam. Pomiješajte 1 žlicu jabučnog octa s 2 čaše vode.
Đumbir
Đumbir potiče probavu i smiruje želučane tegobe. Napravite blagi čaj od đumbira koji će eliminirati mučninu i smiriti žgaravicu!
Iskoristite đumbir za detoksikaciju i mršavljenje!
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345