Kako vaš mozak funkcionira kada ne spavate dovoljno?

Kako vaš mozak funkcionira kada ne spavate dovoljno?

Kako vaš mozak funkcionira kada ne spavate dovoljno?
  • Objavljeno: Petak, 22.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da manjak sna negativno utječe na zdravlje i funkcioniranje cjelokupnog organizma, uključujući mozak. Kada ne spavate dovoljno, vaš mozak ne može funkcionirati normalno. Adekvatna količina sna je neophodna za dobro raspoloženje, pamćenje, koncentraciju i fokus.

Postajete ljuti

Nije nam potrebna znanost da bismo zaključili kako su spavanje i raspoloženje usko povezani. Kada ne spavate dovoljno, narušava se povezanost između amigdale i prefrontalnog korteksa. Ova povezanost je ključna za procesuiranje emocija i osjećaja.

Otežano učite i pamtite

Pametniji ste nego što ste bili prije 5 godina, mjesec dana pa čak i tjedan dana. Svaki dan skupljamo nove informacije i dodajemo ih u postojeće znanje. Kada spavamo naš mozak iznova obrađuje sve informacije koje smo prikupili tijekom dana i na taj način uči nove stvari. Upravo zbog toga neispavanost nepovoljno djeluje na pamćenje, obrađivanje i pohranjivanje novih informacija.

Donosite riskantne odluke

Istraživanja su pokazala da osobe koje ne spavaju dovoljno imaju veći rizik od donošenja nepromišljenih, brzopletih i riskantnih odluka. Riskirati znači jedno, ali donositi odluke za koje podsvjesno znate da nisu dobre za vas znači dugoročno štetiti samome sebi.

Da biste već večeras spavali bolje, predlažemo vam da isprobate sok od šparoga za bolji san!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti