Kava ujutro ili popodne? Stručnjaci otkrivaju što je bolje za koncentraciju na poslu

Kava ujutro ili popodne? Stručnjaci otkrivaju što je bolje za koncentraciju na poslu

Kava ujutro ili popodne? Stručnjaci otkrivaju što je bolje za koncentraciju na poslu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Svaki kavopija ima svoj ritual. Neki započinju dan šalicom kave u ruci prije nego krenu raditi kako bi se razbudili, dok drugi piju kavu tek kada na poslu osjete umor i pad koncentracije. Kava ima svoje prednosti i mane. S jedne strane stimulira živčani sustav i pomaže koncentraciji, dok s druge strane osobe koje konzumiraju previše kofeina mogu osjetiti nuspojave kao što su uznemirenost, mučnina, tjeskoba i nesanica.

Znamo da osjećaj budnosti nakon popijene šalice kave može u prosjeku trajati do 6 sati, zato nije svejedno u koje vrijeme pijete kavu. U nastavku pročitajte što kažu stručnjaci kada je najbolje piti kavu kako biste ostali budni i fokusirani na obavljanje poslovnih zadataka.

Kofein - kako utječe na živce, srce i probavu te je li siguran u trudnoći?

Ne vrijede ista pravila za mlađe i starije

Za umorne osobe mlađe odrasle dobi, jutarnja kava može pomoći u poboljšanju performansi. Istraživanje objavljeno 2016. proučavalo je utjecaj kave na studente koji redovito piju ovaj napitak u različito doba dana. Znanstvenici su testirali pamćenje studenata u 6 sati ujutro i u 14 sati te otkrili da oni koji su popili kavu prije jutarnjeg testiranja imaju bolje rezultate.

S druge pak strane, istraživanje iz 2002. provedeno na starijima od 65 godina je otkrilo prednosti konzumiranja kave poslijepodne. Kod osoba te dobi se često događa pad pamćenja, odnosno pamćenje im je najbolje ujutro, a do poslijepodneva se smanjuje. Prema rezultatima istraživanja, šalica kave popijena 30 minuta prije testa pamćenja je smanjila taj pad.

Vrijeme ovisi i o vašem organizmu

Kofein u kavi počinje djelovati ubrzo nakon konzumacije, stoga vrijeme kada ćete popiti kavu možete planirati ovisno o tome kada vam je potrebna. ''Ako imate prosječnu toleranciju na kofein, onda biste se nakon kave, bilo ujutro ili poslijepodne, trebali osjećati budnije i usredotočenije sljedećih 1 do 6 sati'', rekla je Tamar Samuels, registrirana dijetetičarka objasnivši da kavu možete konzumirati strateški, ovisno o tome kada se trebate osjećati najviše budno.

Ove zanimljivosti o kavi će vas šokirati!

''Znamo da svaka stanica našeg tijela ima svoj biološki sat. Ako koristite kofein da biste probudili svoj mozak, to ne znači nužno da je ostatak vašeg tijela u istoj vremenskoj zoni. Možda ste budni, ali se istovremeno možete osjećati tromo'', rekla je Zhaoping Li, profesorica medicine i voditeljica odjela kliničke prehrane na Sveučilištu u Kaliforniji. Li ističe da nema potpunog istraživanja o tome je li bolja jutarnja ili popodnevna kava, objasnivši da dob, etnička pripadnost i kultura mogu utjecati na to koje je najbolje doba dana za popiti kavu kako biste ostali fokusirani na poslu. Predlaže da pokušate piti kavu u različito doba tijekom radnog dana i promatrate kako se osjećate. Ako ne osjećate ništa, idući dan popijte kavu u drugo vrijeme, dok ne pronađete ono vrijeme koje vam najbolje odgovara.

Što se događa tijelu kada popijete kavu na prazan želudac?

Međutim, ako osjećate lupanje srca, nesanicu ili nervozu, ako ste posebno osjetljivi na kofein i ne želite biti budni predugo navečer, pazite da ne pijete kavu u kasnijim satima, bez obzira do kada vam traje radno vrijeme. ''Ljudi koji su osjetljiviji na učinke kofeina trebali bi konzumaciju kave ograničiti na jutarnje sate kako bi spriječili poremećaje spavanja, tjeskobu, ubrzan rad srca i druge simptome prevelike količine kofeina'', ističe Samuels.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti