Otkrijte najčešće mitove o raku prostate i raku testisa

Otkrijte najčešće mitove o raku prostate i raku testisa

Otkrijte najčešće mitove o raku prostate i raku testisa
  • Objavljeno: Srijeda, 04.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Movember je počeo, što znači da je vrijeme za podizanje svijesti o raku prostate i raku testisa. Upravo zato smo odlučili razotkriti najčešće mitove o ovim opakim bolestima koje sve češće pogađaju muškarce, kako biste znali u što ne trebate vjerovati.

Ove dvije vrste raka, iako različite, temelje se na istim, pogrešnim mitovima koji su nastali zbog zastarjelih informacija ili široko rasprostranjenih vjerovanja.

Bez obzira na to u što doista vjerujete, najvažnije je da pratite obiteljsku povijest bolesti, redovito odlazite na preglede, slušate svoje tijelo i budete informirani.

Rak prostate i rak testisa pogađaju starije muškarce

Ovaj mit zvuči kao da su ga osmislili mlađi muškarci koji iz nekog razloga ne žele otići na pregled. Iako 65% pacijenata oboljelih od raka prostate ili raka testisa ima više od 65 godina, trećina pacijenata, odnosno 35% oboljelih, su mlađe osobe. Na oprezu trebaju biti svi. Muškarci između 40 i 50 godina moraju biti svjesni rizika za oba oblika raka, ali i mladi muškarci se trebaju čuvati jer je rak testisa najčešći oblik raka koji pogađa muškarce između 15. i 40. godine života.

Vazektomija uzrokuje rak

Ovo široko rasprostranjeno mišljenje nije utemeljeno na medicinskim dokazima. Štoviše, niti jedno istraživanje nije potvrdilo da vazektomija povećava rizik od raka prostate ili raka testisa, a pacijenti koji obave ovaj zahvat nerijetko imaju povećanu svijest o tjelesnom zdravlju te, zbog obavljenog preventivnog zahvata, češće obavljaju zdravstvene preglede.

Upoznajte rak prostate: uzroci, simptomi i liječenje!

Poznavanje simptoma nije potrebno

Točno je da rak prostate može biti asimptomatski, ali poznavanje simptoma itekako je važno za sprječavanje razvoja bolesti. Nerazumijevanje simptoma dovodi do toga da muškarci klasičan simptom prepišu nečem drugom i zanemare bol, ostavljajući rak nedijagnosticiranim. Simptomi raka prostate uključuju učestalo mokrenje, bolno uriniranje, bolnu ejakulaciju, krv u urinu ili sjemenu, bolove u donjem dijelu leđa i/ili bol u kukovima ili bedrima. Simptomi raka testisa uključuju bolove u području prepona, naglo povećanje ili smanjenje testisa, oticanje nogu, bol u leđima, u nekim slučajevima i povećane grudi. Ako imate navedenu ili neku drugu neobjašnjivu bol, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Oboljenje od raka znači kraj spolnih odnosa

Liječenje obje vrste raka ne znači da više neće moći imati spolne odnose. Čak i ako muškarac ukloni testis, on će i dalje imati normalan seksualni nagon i razinu plodnosti. Ako se uklone oba testisa, odgovarajuća terapija za zamjenu testosterona vraća muškarce na normalnu razinu. Isto vrijedi i za rak prostate, muškarac se uz terapije vraća u njegovo normalno stanje, a aktivan spolni nagon ovisi o tome u kakvom je stanju muškarac bio prije nego što se bolest razvila. Oni aktivniji će i dalje biti aktivni, a oni koji su i prije bolesti bili manje aktivni, mogu osjetiti povećanje aktivnosti ili svoje normalno stanje.

Upoznajte rak testisa!

Rak prostate i rak testisa su neizlječivi

I rak prostate i rak testisa su izlječivi. Dobra vijest za sve muškarce je da čak 95% pacijenta oboljelih od raka testisa preživi, a osobe oboljele od raka prostate imaju stopu od 100% preživljavanja tijekom pet godina. Razlog tome je rano otkrivanje i brzo liječenje. Rak prostate ne prolazi brzo kroz tijelo pa se može postepeno i učinkovito liječiti, a rak testisa se jednostavno liječi. No, ne smijete zanemariti simptome i izbjegavati preglede jer kad rak dođe u kasniju fazu, čak ni agresivni tretmani nisu garancija za ozdravljenje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije