Novi virus u Kini zarazio desetke ljudi, evo koji su simptomi

Novi virus u Kini zarazio desetke ljudi, evo koji su simptomi

Novi virus u Kini zarazio desetke ljudi, evo koji su simptomi
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U Kini se pojavio novi virus koji broji nekoliko desetaka zaraženih. Riječ je o Langya henipavirusu (LayV) koji je prvi put otkriven u sjeveroistočnim pokrajinama Shandong i Henan krajem 2018., ali su ga znanstvenici formalno identificirali tek prošlog tjedna, prenosi Guardian.

Virus se vjerojatno prenio sa životinja, a tajvanske zdravstvene vlasti trenutno prate njegovo širenje. Testirali su divlje životinje i kod više od četvrtine od 262 rovke pronašli virusnu RNA, što, kako navode, pokazuje da bi ova životinja mogla biti prirodni rezervoar za taj virus. LayV je otkriven i kod 2% domaćih koza i 5% pasa. Kod ljudi je ovaj virus izazvao visoku temperaturu, umor, kašalj, gubitak apetita i bolove u mišićima, a za sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj. "Virus je bio jedini potencijalni patogen pronađen kod 26 od 35 osoba, što sugerira da je LayV bio uzrok febrilne bolesti", navode istraživači.

Profesor Wang Linfa s Medicinskog fakulteta Duke-NUS kaže kako nema potrebe za panikom jer dosadašnji slučajevi zaraze virusom LayV nisu bili vrlo ozbiljni ili fatalni. I dalje se ne zna može li se virus prenositi između ljudi. Većina od 35 slučajeva detektirana je među poljoprivrednicima, a ostali zaraženi pojedinci uključivali su tvorničke radnike.

Znanstvenici su otkrili kako prate bliske kontakte devetero pacijenata s 15 članova njihovih obitelji, ali veličina njihovih uzoraka bila je premala za određivanje statusa prijenosa s čovjeka na čovjeka." Oni su sekvencirali LayV genom i utvrdili kako se radi o henipavirusu, kategoriji zoonotskih RNA virusa, koja također uključuje Hendra virus i Nipah virus. Oba virusa povezana su s visokim stopama smrtnosti, a Nipah je odgovoran za izbijanje bolesti u jugoistočnoj Aziji.

LayV je najbliže povezan s virusom Mojiang, koji je otkriven u južnoj Kini. Tajvanski centri za kontrolu bolesti u nedjelju su objavili kako će provesti mjere sekvenciranja genoma i nadzora nad virusom. "Istražujemo puteve prijenosa i surađivat ćemo s Vijećem za poljoprivredu u istraživanju sličnih bolesti kod vrsta koje su porijeklom iz Tajvana", priopćili su. Stručnjaci za zarazne bolesti već dugo upozoravaju kako će klimatska kriza i uništavanje prirode povećati rizik od prijenosa virusa sa životinja na ljude.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti