Raste broj djece oboljele od šarlaha: Evo što napraviti kod pojave osipa

Raste broj djece oboljele od šarlaha: Evo što napraviti kod pojave osipa

Raste broj djece oboljele od šarlaha: Evo što napraviti kod pojave osipa
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Gripa je u Hrvatskoj prešla 23500 slučajeva, od čega je 4115 prijava zaprimljeno u 5. tjednu 2023. godine. Ipak, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, epidemija polako usporava, prenosi Hina. S druge strane, bilježi se porast broja djece oboljele od šarlaha. Prema podatcima koje je prikupio HZJZ u razdoblju od 1. rujna 2022. do 13. veljače 2023. prijavljeno je 1289 oboljelih od šarlaha, a riječ je uglavnom o djeci.

"Imamo nešto povećan broj u odnosu na prethodne godine prije covid-19 pandemije, no ništa alarmantno. U zimskim mjesecima smo uvijek imali prijave streptokoknih epidemija iz vrtića" rekla je Nemeth Blažić.

Šarlah je bolest koja se manifestira kao osip koji pokriva većinu tijela i jezika, a obično dolazi uz visoku temperaturu. Uglavnom traje četiri do sedam dana. Najčešći izvor šarlaha je jedan od oblika bakterijske infekcije poznate kao streptokokne angine. Šarlah je gotovo uvijek u pratnji upale grla i drugih znakova i simptoma tipične streptokokne infekcije grla. Mogu se javiti i povraćanje, bolovi u trbuhu te bolovi u mišićima.

Najčešće zahvaća djecu i ima kratki inkubacijski period od tri do pet dana nakon izloženosti oboljeloj osobi. Zaraza počinje blagim ružičastim osipom koji se može proširiti po cijelom tijelu, a posebno po trupu, oko pazuha, trbuha, kod prepona, odnosno područjima gdje je nježnija koža. Ono što je karakteristično za ovu bolest je da se osip ne javlja na licu i dlanovima, već na koži trupa i po vratu.

Većina slučajeva se liječi kod kuće, a s obzirom na to da je riječ o streptokoknoj infekciji liječi se antibioticima. Komplikacije se mogu javiti ukoliko bakterija prodre u krv, onda je riječ o ozbiljnoj bolesti koja zahtjeva bolničko liječenje. Ako se ne liječi, šarlah može dovesti do ozbiljnijih stanja koja utječu na srce, bubrege i ostale dijelove tijela.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije