Kofein negativno utječe na djecu

Kofein negativno utječe na djecu

Kofein negativno utječe na djecu
  • Objavljeno: Petak, 17.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumacija kofeina kod djece često se krivi za probleme spavanja i mokrenja u krevet.

Informacije o konzumaciji kofeina kod djeteta su ograničene, a mnogi roditelji ne mogu znati količinu ili posljedice koje može imati konzumacija kofeina na njihovo dijete. U najnovijem istraživanju, znanstvenici su otkrili kako 75% ispitane djece konzumira kofein na dnevnoj bazi, a što više kofeina konzumiraju, manje i spavaju.

Dr. William Warzak i njegove kolege sa Sveučilišta u Nebraski, ispitali su roditelje od preko 200 djece u dobi od 5. do 12. godina, tijekom rutinske posjete pedijatrijskoj klinici. Roditelji su zamoljeni da nabroje vrste i količine pića i grickalica koje njihovo dijete dnevno konzumira.

Prema dr. Warzaku, „Neka djeca u dobi od 5. godina konzumirala su količinu koja je ekvivalent čaše gaziranog soka."

Autori su također uočili kako starija djeca piju još više takvih pića.

„Djeca u dobi od 8. i 12. godina konzumiraju prosječno 109 mg dnevno," objašnjava Dr. Warzak, „što je ekvivalent od gotovo 3 čaše gaziranog soka."

No istraživači su otkrili kako kofein nije povezan s mokrenjem u krevet kod te djece.

„Suprotno uvriježenom mišljenju," dr. Evans, koautor i statističar, pojašnjava, „djeca nemaju veću vjerojatnost da će mokriti u krevet ako su konzumirali kofein, unatoč činjenici da je kofein diuretik."

Autori istraživanja naglašavaju važnost roditeljske svjesnosti o djetetovoj konzumaciji kofeina.

„Roditelji trebaju biti svjesni potencijalno negativnog utjecaja kofeina na djetetovu kvalitetu sna i normalno svakodnevno funkcioniranje," napominje dr. Warzak, a prenosi portal MedicalNewsToday.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti