Koje povrće je najzdravije?

Koje povrće je najzdravije?

Koje povrće je najzdravije?
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sve vrste povrća su odlične za zdravlje. Uravnotežena i zdrava prehrana se treba temeljiti na povećanom unosu svježeg povrća. No, stručnjaci su nedavno proveli istraživanje u kojemu su ustanovili da je potočarka definitivno među najzdravijim vrstama povrća, ako ne i najzdravija.

Stručnjaci su radili analizu 47 vrsta povrća i voća. Točnije, mjerili su udio 17 različitih nutritivnih spojeva po jednoj kaloriji. Rezultati su pokazali da je potočarka daleko najzdravija.

100 grama potočarke sadrži više od 75% od preporučene dnevne doze vitamina C. Jedna šalica potočarke sadrži više proteina od jednog bjelanjka i čak 30 miligrama kvercetina. Uz sve to, potočarka može ubrzati regeneraciju stanica DNA i oporavak mišićnog tkiva nakon vježbanja.

Potočarka sudjeluje u prevenciji niza bolesti. Samo 80 grama potočarke dnevno može pomoći u prevenciji različitih vrsta raka i povećati vjerojatnost uspješnog liječenja raka. Više o tome pročitajte ovdje.

Znanstvenici ističu da potočarku trebate konzumirati sirovu jer se tijekom termičke obrade smanjuje njezina nutritivna vrijednost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti