Koje povrće je najzdravije?

Koje povrće je najzdravije?

Koje povrće je najzdravije?
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sve vrste povrća su odlične za zdravlje. Uravnotežena i zdrava prehrana se treba temeljiti na povećanom unosu svježeg povrća. No, stručnjaci su nedavno proveli istraživanje u kojemu su ustanovili da je potočarka definitivno među najzdravijim vrstama povrća, ako ne i najzdravija.

Stručnjaci su radili analizu 47 vrsta povrća i voća. Točnije, mjerili su udio 17 različitih nutritivnih spojeva po jednoj kaloriji. Rezultati su pokazali da je potočarka daleko najzdravija.

100 grama potočarke sadrži više od 75% od preporučene dnevne doze vitamina C. Jedna šalica potočarke sadrži više proteina od jednog bjelanjka i čak 30 miligrama kvercetina. Uz sve to, potočarka može ubrzati regeneraciju stanica DNA i oporavak mišićnog tkiva nakon vježbanja.

Potočarka sudjeluje u prevenciji niza bolesti. Samo 80 grama potočarke dnevno može pomoći u prevenciji različitih vrsta raka i povećati vjerojatnost uspješnog liječenja raka. Više o tome pročitajte ovdje.

Znanstvenici ističu da potočarku trebate konzumirati sirovu jer se tijekom termičke obrade smanjuje njezina nutritivna vrijednost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti