Koji nutrijent trudnice najčešće ne unose dovoljno?

Koji nutrijent trudnice najčešće ne unose dovoljno?

Koji nutrijent trudnice najčešće ne unose dovoljno?
  • Objavljeno: Petak, 05.07.2013.
  • Broj pregleda: 58
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Od borbe sa žudnjom za grickalicama do uzimanja različitih vitamina, buduće majke moraju veliku pažnju posvetiti prehrani kako bi osigurale nesmetan razvoj bebe.

Nažalost, bez obzira na sav trud, veliki broj trudnica ne unosi dovoljno joda, minerala koji igra važnu ulogu u razvoju neurološkog sustava.

Znanstvenici iz Australije su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 200 žena. Istraživanje je trajalo 6 mjeseci, stoga su veliki broj žena promatrali za vrijeme trudnoće i nakon poroda.

Iako su svakodnevno unosile jod putem soli, veliki broj žena je i dalje patilo d manjka joda u tijelu, prenosi WomensHealthMag.

Znanstvenici trudnicama preporučuju da unose 200 mikrograma joda dnevno. Manjak joda tijekom trudnoće može uzrokovati visoki krvni tlak i negativno utjecati na bebin fizički i mentalni razvoj.

Jod možete naći u ribi i morskim plodovima, jogurtu i obogaćenim mliječnim proizvodima. Ipak, najlakši način vođenja evidencije o unosu voda je unos putem suplemenata za trudnice.

No, također trebate znati da prevelika količina joda može biti opasna za majku i bebu i uzrokovati hipotireozu, stanje koje nastaje kada štitnjača proizvodi premalu količinu hormona.

Svakako se posavjetujte s ginekologom. On može napraviti test urina kako bi provjerio unosite li dovoljno joda. Ako je razina joda zadovoljavajuća, nema potrebe za suplementima, već nastavite održavati prehrambene navike kao i do sada.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti