Trudnice ne unose dovoljno ovog važnog nutrijenta!

Trudnice ne unose dovoljno ovog važnog nutrijenta!

Trudnice ne unose dovoljno ovog važnog nutrijenta!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.11.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Od borbe sa žudnjom za grickalicama do uzimanja različitih vitamina, buduće majke moraju veliku pažnju posvetiti prehrani kako bi osigurale nesmetan razvoj bebe.

No, bez obzira na sav trud, veliki broj trudnica ne unosi dovoljno joda, minerala koji igra važnu ulogu u razvoju neurološkog sustava djeteta.

Znanstvenici iz Australije su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 200 žena. Istraživanje je trajalo 6 mjeseci pa su veliki broj žena promatrali i za vrijeme trudnoće i nakon poroda.

Iako su svakodnevno unosile jod putem soli, veliki broj žena je i dalje patio od manjka joda u tijelu, prenosi WomensHealthMag.

Stručnjaci preporučuju trudnicama da unesu 200 mikrograma joda dnevno. Manjak joda tijekom trudnoće može uzrokovati visoki krvni tlak i negativno utjecati na fizički i mentalni razvoj djeteta. Jod možete naći u ribi i morskim plodovima, jogurtu i obogaćenim mliječnim proizvodima. Ipak, najlakši način vođenja evidencije o unosu voda je unos putem suplemenata za trudnice.

Ipak, trebate znati da prevelika količina joda može biti opasna za majku i bebu i uzrokovati hipotireozu, stanje koje nastaje kada štitnjača proizvodi premalu količinu hormona.

Prije samostalnog uzimanja svakako se posavjetujte s ginekologom koji može napraviti test urina i provjeriti unosite li dovoljno joda. Ako je razina joda zadovoljavajuća, nema potrebe za suplementima pa samo nastavite održavati prehrambene navike kao što ste to činili i do sada.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti