Koji položaj tijela je najbolji za spavanje?

Koji položaj tijela je najbolji za spavanje?

Koji položaj tijela je najbolji za spavanje?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.05.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Položaj tijela u kojemu spavate igra veliku ulogu u tome kako ćete se osjećati kada se probudite. Svaki položaj ima svoje prednosti i nedostatke, a istraživanja su pokazala da je san najkvalitetniji kod osoba koje učestalo mijenjaju položaje tijela dok spavaju.

Na trbuhu

Ovo je vjerojatno najgori položaj tijela za spavanje. Vrat se nalazi pod velikim pritiskom, a kralježnica nije u prirodnom položaju. Osobe, koje najčešće spavaju na trbuhu, imaju povećan rizik od nastanka bolova u donjem dijelu leđa, a također može doći do prijevremenog nastanka bora na licu.

Sa strane

Većina ljudi spava u ovom položaju, a preporuča se osobama koje pate od želučanih tegoba. Spavanje sa strane je odlično za vaše tijelo, ali samo ako učestalo mijenjate stranu na kojoj spavate. Jedini nedostatak ovog položaja jest taj što su ruke i ramena pod pritiskom.

Na leđima

Ovo se smatra najzdravijim položajem za spavanje. Kralježnica se nalazi u prirodnom položaju, a mišići vrata i leđa su opušteni. Ipak, većina istraživanja je pokazala da osobe, koje najčešće spavaju na leđima, zapravo imaju san najlošije kvalitete.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti