Kokice mogu biti smrtno opasne za djecu

Kokice mogu biti smrtno opasne za djecu

Kokice mogu biti smrtno opasne za djecu
  • Objavljeno: Srijeda, 26.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Naljepnice, odnosno natpisi koji upozoravaju da neke igračke mogu biti opasne za djecu jer ih mogu progutati ili se čak ugušiti njima postale su uobičajena i zakonom propisana metoda za izbjegavanje nesreća u mnogim zemljama svijeta. Međutim, takvi propisi još ne postoje za opasnu hranu, upozorava ovih dana The New York Times.

Amerikanac Patrick Hale jedno je poslijepodne u srpnju 2006. u mikrovalnoj pećnici ispekao kokice za svoju djecu i sjeo s njima gledati televizor. Kada je na trenutak ustao promijeniti kanal, za leđima je čuo neki neobičan zvuk. Okrenuo se i ugledao svoju dvogodišnju kćer Allison kako guši i mijenja boju.

Kao marinac dobro je poznavao tehnike oživljavanja, međutim, ni udarcima u leđa ni prstima nikako nije uspijevao izvući zalutalu kokicu. Nazvao je hitnu službu 911, no bilo je prekasno. Kada je Allison stigla u bolnicu njezino je srce već stalo. Autopsija je pokazala da je u dušnik i pluća udahnula komadiće kokice.

'Nitko od nas nije znao da kokice nisu sigurne', rekla je njezina majka Christie Hale
iz Kellera u Teksasu.
American Academy of Pediatrics smatra je da je došlo vrijeme da se promijene zakoni. Ističu da bi hrana trebala biti podvrgnuta istim kriterijima koji se primjenjuju na igračke i pozivaju vlasti da uvedu naljepnice za hranu koja je dokazano opasna. 'Zakon propisuje da 'loptice skočice' moraju imati upozorenja da su opasne za malu djecu, međutim, isto ne vrijedi i za gume za žvakanje istog oblika i veličine', kaže voditelj istraživanja dr. Gary Smith direktor Centra za istraživanje ozljeda u Nationwide Children's Hospital u Columbusu u saveznoj državi Ohio.

Akademija istovremeno poziva proizvođače hrane da preoblikuju najopasnije proizvode, osobito hrenovke koje su na samom vrhu top liste opasne hrane.

Ovu inicijativu mnogi su ismijali na internetu i predložili da roditelji sami preoblikuju hrenovke odnosno da ih jednostavno narežu, a Janet Riley, predsjednica National Hot Dog and Sausage Councila poručila je da od toga neće biti ništa.

Međutim, dizajner hrane Eugene D. Gagliardi Jr. pokazao je da to i nije tako neizvedivo kako se čini. Njegove nove hrenovke u pakovanju izgledaju kao obične, međutim, kada se otvore i skuhaju vidi se da su sastavljene od osam kriški koje se, kada ih jedete, kidaju u malene komadiće koje je lako progutati.

U SAD-u se 2001. godine oko 17.500 djece mlađe od 14 godina prijavilo bolnicama zbog gušenja, a u 60 posto njih uzrok je bila hrana. U 2000. godini 160 djece umrlo je od gušenja. Najviše su ugrožena djeca mlađa od četiri godine.

'Djeca između treće i četvrte godine razvijaju sposobnost pravilnog žvakanja i pripremanja hrane za gutanje', upozorio je Nisha Kapadia pedijatar iz Centra za djecu u bolnici Johns Hopkins.

Neki američki proizvođači hrenovki već su samoinicijativno uveli naljepnice s upozorenjima. No pedijatri ističu da to nije dovoljno te da na tržište treba uvesti reda novim zakonima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti