Nepravilan rad štitnjače utječe na plodnost, trudnoću i razvoj djeteta

Nepravilan rad štitnjače utječe na plodnost, trudnoću i razvoj djeteta

Nepravilan rad štitnjače utječe na plodnost, trudnoću i razvoj djeteta
  • Objavljeno: Srijeda, 26.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U sklopu Drugog međunarodnog tjedna svjesnosti o štitnjači javnost se želi educirati o važnosti pravilnog rada štitnjače za žene u reproduktivnoj dobi i djecu.

Štitnjača - mali organ koji proizvodi ključne hormone za ljudski metabolizam ima veliki utjecaj na plodnost, pravilan razvoj trudnoće i djece. Upravo je to glavna činjenica o kojoj se želi podići svijest javnosti u sklopu Drugog međunarodnog tjedna svjesnosti o štitnjači koji se obilježava od 24. do 30. svibnja. Ovu kampanju podržava farmaceutska kompanija Merck Serono u suradnji s glavnim organizatorom Međunarodnim udruženjem za štitnjaču (Thyroid Federation International), a provodi ju Europsko udruženje za štitnjaču (European Thyroid Society), Latinoameričko društvo za štitnjaču (Latin American Thyroid Society) te Kinesko društvo za endokrinologiju (Chinese Society of endocrinology).

Cilj ove inicijative je pomoći ženama koje imaju problema sa štitnjačom da potraže pomoć kako bi se ti problemi što ranije prepoznali i dijagnosticirali. Tim je povodom Yvonne Andersson, predsjednica Međunarodnog udruženja za štitnjaču naglasila: "Majke često nisu svjesne negativnih posljedica koje nepravilan rad štitnjače može imati na njihovu plodnost i trudnoću. Upravo radi toga, potrebno ih je educirati i informirati kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje ali i pravilan razvoj njihovog djeteta."

Inicijativu obilježavanja Drugog međunarodnog tjedna svjesnosti o štitnjači podržao je i jedan od vodećih hrvatskih ginekologa dr. Erden Radončić te izjavio: „Trudnice i parovi kod kojih postoje problemi s plodnošću trebaju razgovarati s liječnikom te obaviti jednostavnu krvnu pretragu hormona štitnjače. Čak i najmanji poremećaj funkcije treba biti liječen prikladnom terapijom budući da štitnjača ima vrlo veliku ulogu u ženskoj reprodukciji i plodnosti."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti