Kokosovo ulje čuva zdravlje usne šupljine!

Kokosovo ulje čuva zdravlje usne šupljine!

Kokosovo ulje čuva zdravlje usne šupljine!
  • Objavljeno: Subota, 23.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vjerojatno ste već čuli za tehniku ispiranja usne šupljine uljem. Iako istraživanja nisu dokazala učinkovitost ove tehnike, sve veći broj ljudi ju počinje prakticirati i ističe da su rezultati vidljivi. Tehnika ispiranja usne šupljine uljem je stara već 3000 godina i dio je Ayurvedske medicine.

Ispiranje usne šupljine uljem podrazumijeva mućkanje 1 žlice ulja (kokosovog, sezamovog ili suncokretovog) u razdoblju od 20 minuta.

Za razliku od drugih alternativnih rješenja, ova tehnika uistinu ima smisla i preliminarna istraživanja su pokazala da može pomoći u borbi protiv gingivitisa, plaka i mikroorganizama koji uzrokuju neugodan zadah.

Naime, većina mikroorganizama su jednostanični (izgrađeni su od jedne stanice). Te stanice su okružene slojem lipida, odnosno masne membrane. Kada dođu u kontakt s uljem vežu se jedna za drugu.

Ako planirate ispirati usnu šupljinu uljem, stručnjaci savjetuju da koristite hladno prešano kokosovo ulje. Slične prednosti ćete dobiti koristeći sezamovo ili suncokretovo ulje, ali kokosovo ima jednu dodatnu prednost po pitanju svojeg sastava – sadrži laurinsku kiselinu.

Laurinska kiselina ima moćno antimikrobno djelovanje, što znači da će smanjiti postotak mikrobnih spojeva unutar usne šupljine. Započnite tako da mućkate ulje 5 minuta dnevno. Što dulje mućkate ulje, to ćete ukloniti više bakterija. Iako je 20 minuta idealno, to je uistinu puno vremena, a 5 do 10 minuta mućkanja će vam definitivno pomoći.

Ulje nikada nemojte progutati. Nakon mućkanja ulje ispljunite u smeće, nikako u vodovod jer se može zgusnuti i začepiti cijevi. Nemojte preskakati klasično četkanje zubi niti korištenje zubnog konca. Također, redovito idite stomatologu koji će vam moći na vrijeme reći ako sa zdravljem vaše usne šupljine nešto nije u redu.

Saznajte zašto je kokosovo ulje je bolje od bilo koje paste za zube!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti