Koliko je zapravo staro ljudsko tijelo

Koliko je zapravo staro ljudsko tijelo

Koliko je zapravo staro ljudsko tijelo
  • Objavljeno: Srijeda, 14.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zabrinuti ste zbog starenja? Ova bi vam priča trebala vratiti pozitivne misli. Premda podatak iz osobne karte neumitno podsjeća na životnu dob, ljudski organi imaju svoje vlastite, daleko mlađe "datume rođenja". I to zato što se većina njih regenerira. 

Štetan utjecaj pušenja 
Čudesnim kapacitetom obnavljanja u odnosu na ostale organe prednjače jetra. Zbog bogate opskrbe krvlju, jetra obnašaju svoj glavni "posao" - izbacivanje toksina iz tijela. Ako ste se ikada pitali kako je moguće da su pojedini ljudi skloni golemim količinama alkohola još živi, to je zato što stanice jetara žive tek 150 dana, naravno, ako ih prije toga ne dohvati ciroza. Još se brže obnavljaju - okusi.

Naime jezik je prekriven s oko 9000 senzora za ukus koji nam pomažu prepoznati slatko, slano, gorko i kiselo. Razne upale ili pušenje mogu ih oštetiti, umrtviti osjetila i utjecati na njihovo obnavljanje. Još donedavno mislilo se da se srce ne može obnoviti, pa ipak, studija iz New Yorka pokazala je da se srce sastoji od određenih stanica koje se pomlađuju, pa se tijekom životnog vijeka srce obnovi dva do tri puta. Pluća to čine daleko češće: ona se sastoje od nekoliko vrsta stanica koje se obnavljaju različitim intenzitetom.

Dok se neke stanice iz dubine pluća regeneriraju jednom godišnje, one s površine to čine svaka dva do tri tjedna. Usporiti ih mogu bolesti poput emfizema koje razaraju regenerativne stanice, stvarajući "rupe" na zidovima pluća. Premda će mnogim ženama biti teško povjerovati u to, i koža se brzo obnavlja: svaka dva do četiri tjedna. Riječ je o obrambenom štitu organizma od vanjskog zagađenja i ozljeda, pa usprkos tome, tijekom godina nas ipak sustižu bore. To je stoga što koža s godinama gubi kolagen i elastičnost.

Kosti se pak obnavljaju svakih deset godina, a dok traje "prijelazno" vrijeme, u organizmu imamo i nove i stare kosti. Međutim kada organizam ostari, proces obnavljanja se usporava, a kosti postaju sve tanje i tanje, i baš tada osteoporoza napada tijelo.

Obrana od kemikalija

Stanice crijeva daleko su fleksibilnije pa se taj organ obnavlja svaka dva do tri dana, i to stoga što se brane od utjecaja kemikalija koje unosimo s hranom. 
Premda nokti rastu 3,4 milimetra svakog mjeseca, za njihovu obnovu potrebno je puno više, šest do deset mjeseci - šest za nokte na rukama i deset za nokte na nogama. To je zato što ovi "gornji" imaju bolju opskrbu krvlju i bolju cirkulaciju. Crvena krvna zrnca žive samo četiri mjeseca, nakon čega se obnavljaju. Zbog čestih ozljeda pa i menstruacije u žena, ta je frekvencija i više nego nužna, pa ih tijelo iznova proizvodi. 

A o tome koliko će živjeti naša kosa, ponajprije ovisi o njezinoj dužini, ali vijek joj je tri do šest godina. Tek su dva organa stara koliko i tijelo samo: mozak i oči. Većina stanica koje traju cijeli jedan životni vijek mogu se naći tek u mozgu, koji se ne obnavlja, a njegove stanice nepovratno odlaze. Upravo stoga napada ga demencija, a zbog tih činjenica ozljede mozga opasne su za život. Isto vrijedi i za oči, koje su stare koliko i ljudski život, a obnavlja se samo rožnica. Ako je oštećena, regenerirat će se za samo 24 sata.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti