Hrvati skrivaju broj seksualnih partnera

Hrvati skrivaju broj seksualnih partnera

Hrvati skrivaju broj seksualnih partnera
  • Objavljeno: Srijeda, 14.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da prosječan Britanac u životu promijeni devet partnerica, a Britanka šest partnera. No u Hrvatskoj sustavnih istraživanja na tu tema nije bilo, pa se ni ne zna jesu li i u kolikoj mjeri Hrvati promiskuitetni.

Profesor Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u razgovoru za Nacional kaže da je zadnje takvo istraživanje kod nas rađeno 1999. za magazin Cosmopolitan te da je ono pokazalo da su mlađe žene liberalnije i imaju više partnera.

'Istraživanje je provedeno u četiri velika grada sa ženama u dobi od 20 do 50 godina. I na tom se primjeru vrlo jasno vidjelo da kako idemo prema mlađim ženama, one imaju liberalnija stajališta i permisivnije su. Žene u 40-ima u prosjeku su u dotadašnjem životu mijenjale partnere svakih pet do šest godina, a mlađe su imale jednog partnera godišnje. Govorimo, naravno, o prosjeku. Većina žena ima vrlo mali broj partnera, ali postoji jedna manjina, trećina ili četvrtina seksualno aktivnijih žena čija aktivnost djeluje na prosječan broj. Taj prosječan broj zato nikad ne otkriva pravu istinu, jer većina ispitanih ima mnogo manji broj partnera, dok ih manjina ima mnogo više.'

Prije četiri godine rađeno je istraživanje među mladima u dobi od 18 do 24 godine, a ono je pokazalo da većina u toj dobi ima jednog ili dva partnera. No postoje, naravno, i oni koji imaju pet ili više partnera i ta skupina znatno utječe na ukupan prosjek.

Voditeljica Marija Štrajh organizira besplatno savjetovalište o seksu za mlade i kaže da su Hrvati još uvijek zatvoreni kad je riječ o seksu, kao i broju seksualnih partnera. 'Žene uglavnom ne žele reći istinu. Bolje je reći da si nekome najviše druga. Ako kažeš više, partner te gleda drugim očima. Međutim, koliko ja znam, iz nekih poslovnih krugova, prosječan broj kod ljudi od nekih 50 godina iz tog miljea je od 40 do 45. U estradnom miljeu ta je cifra i dvostruko veća', izjavila je Štrajh u Nacionalu.

U Durexovom istraživanju iz 2006, koje je tada provedeno i u Hrvatskoj, većina muškaraca odgovorila je da su imali više od 10 partnerica, dok su žene uglavnom imale između dva i pet partnera. Visokoobrazovani ispitanici imali su veći broj partnera, kao i stariji ispitanici. Oko 51 posto ih je priznalo da seksualne odnose imaju dva do četiri puta tjedno, 21 posto upražnjava seksualne aktivnosti jednom tjedno, 9,3 posto ih ima odnose gotovo svaki dan, a 8,8 posto manje od jednom tjedno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti