Kombinacija lijekova za KOPB

Kombinacija lijekova za KOPB

Kombinacija lijekova za KOPB
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kombinacija lijekova smanjuje gubitak plućne funkcije u pacijenata s KOPB (kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti), objavljeno je na HealthDay.

Istraživanje koje je dokazalo učinkovitost terapije bez obzira na spol, dob, etničku pripadnost i tjelesnu težinu. Nova terapija lijekovima bi mogla smanjiti oštećenje plućne funkcije kod pacijenata koji imaju umjerenu do jaku kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), prema nalazima nove studije.

Prema drugom izdanju za kolovoz časopisa ?American Journal of Respiratory and Critical care Medicine?, kombinacija salmeterola β-agonist i flutikazon propiniata, inhalacijskog kortikosteroida, čini uspješnu terapiju u randomiziranoj, duplo-slijepoj, placebo-kontroliranoj studiji koja je provedena u 42 zemlje.

"Faramkoterapija sa salemterolom plus flutikazon propionato reducira razinu smanjenja plućne funkcije u pacijenata s umjerenom do jako izraženom KOPB, i s time usporava progresiju bolesti.", izjavio je dr. Bartolome R.Celli, profesor na Tufts University School of Medicine. "Do danas, prekidanje pušenja je bila jedina intervencija koja je posljedično dovodila do promjene u razini smanjenja plućne funkcije." Celli je rekao da je ovo prva demonstracija učinkovite terapije u KOPB.

Razina smanjenja plućne funkcije je bila slična bez obzira na razlčite varijable, kao što su spol, dob, etnička pripadnost i indeks tjelesne mase.

"Iako ovaj tretman nije poništio ubrzan pad plućne funkcije koja se događa u KOPB, bitno ju je poboljšao.", zaključio je Celli.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti