Simptomi kronične opstruktivne bolesti pluća

Simptomi kronične opstruktivne bolesti pluća

Simptomi kronične opstruktivne bolesti pluća
  • Objavljeno: Utorak, 19.11.2019.
  • Broj pregleda: 1.807
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) predstavlja upalu dišnih puteva čiji se nastanak vezuje uz pušenje, ali se može i pojaviti kod nepušača zbog brojnih faktora među kojima su udisanje zagađenog zraka, izloženost plinovima, genetsko naslijeđe i ostali.

Kronična opstruktivna bolest pluća najčešće ima ove simptome:

Kratkoća daha

Možda ćete osjetiti nedostatak zraka koji se pogoršava tijekom vježbanja ili napora. S vremenom vam može postati teško disati čak i dok radite najjednostavnije aktivnosti. Kratkoća daha je uzrokovana smanjenom fleksibilnošću pluća.

Kašalj

Kronični kašalj, koji je prisutan gotovo uvijek, je jedan od prvih znakova kronične opstruktivne bolesti pluća. Za razliku od ostalih tipova kašlja, on ne prolazi ili prođe, ali se ubrzo opet vrati i ne pomažu lijekovi za ublažavanje kašlja.

Zviždanje u plućima

Kada su dišni putovi suženi, zrak otežano prolazi i dolazi do stvaranja zvukova, koje poznajemo kao zviždanje. Taj zvuk s vremena na vrijeme može biti prisutan i kod zdravih ljudi, ali ako je on učestao i traje dulje od mjesec dana, velika je vjerojatnost da patite od kronične opstruktivne bolesti pluća.

Bol u prsima

Bol u prsima je još jedan od najčešćih simptoma kronične opstruktivne bolesti pluća. Bol u prsima je najčešće popraćena kratkoćom daha. Ako je uz to prisutan i kašalj, svakako posjetite liječnika jer je moguće da se radi i o nekom drugom medicinskom stanju.

Umor

Kroničan umor je jedan od najčešćih simptoma kronične opstruktivne bolesti pluća. Uzrokovan je otežanim disanjem i smanjenim dotokom kisika u sve tjelesne stanice. Smanjena sposobnost vježbanja, brzo umaranje i umor koji je prisutan bez obzira na adekvatnu količinu sna su definitivno razlozi za brigu i posjet liječniku.

Groznica

Osobe, koje pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, mogu povremeno imati groznicu, koja ne mora nužno biti uzrokovana infekcijom pluća. Ipak, kronična opstruktivna bolest može povećati rizik od nastanka infekcije pluća.

Problemi s pamćenjem

Kroničan manjak dotoka kisika u moždane stanice može uzrokovati probleme s pamćenjem i nagle promjene raspoloženja, ali ovaj simptom je nešto rjeđi i teže ga je primijeti. Oko 40% osoba, koje pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, pate i od depresije.

Neobjašnjivo mršavljenje

Oko 25% ljudi, koji pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, smršavi iz neobjašnjivih razloga i imaju poteškoća s održavanjem zdrave tjelesne težine. Manjak dotoka kisika može smanjiti postotak mišićne mase.

Naticanje stopala

Naticanje stopala i gležnjeva se javlja kod osoba s težim oblikom kronične opstruktivne bolesti pluća. Naticanje je uzrokovano zadržavanjem vode u tijelu zbog smanjene funkcije bubrega jer ne primaju adekvatnu količinu kisika.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije