Simptomi kronične opstruktivne bolesti pluća

Simptomi kronične opstruktivne bolesti pluća

Simptomi kronične opstruktivne bolesti pluća
  • Objavljeno: Utorak, 19.11.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) predstavlja upalu dišnih puteva čiji se nastanak vezuje uz pušenje, ali se može i pojaviti kod nepušača zbog brojnih faktora među kojima su udisanje zagađenog zraka, izloženost plinovima, genetsko naslijeđe i ostali.

Kronična opstruktivna bolest pluća najčešće ima ove simptome:

Kratkoća daha

Možda ćete osjetiti nedostatak zraka koji se pogoršava tijekom vježbanja ili napora. S vremenom vam može postati teško disati čak i dok radite najjednostavnije aktivnosti. Kratkoća daha je uzrokovana smanjenom fleksibilnošću pluća.

Kašalj

Kronični kašalj, koji je prisutan gotovo uvijek, je jedan od prvih znakova kronične opstruktivne bolesti pluća. Za razliku od ostalih tipova kašlja, on ne prolazi ili prođe, ali se ubrzo opet vrati i ne pomažu lijekovi za ublažavanje kašlja.

Zviždanje u plućima

Kada su dišni putovi suženi, zrak otežano prolazi i dolazi do stvaranja zvukova, koje poznajemo kao zviždanje. Taj zvuk s vremena na vrijeme može biti prisutan i kod zdravih ljudi, ali ako je on učestao i traje dulje od mjesec dana, velika je vjerojatnost da patite od kronične opstruktivne bolesti pluća.

Bol u prsima

Bol u prsima je još jedan od najčešćih simptoma kronične opstruktivne bolesti pluća. Bol u prsima je najčešće popraćena kratkoćom daha. Ako je uz to prisutan i kašalj, svakako posjetite liječnika jer je moguće da se radi i o nekom drugom medicinskom stanju.

Umor

Kroničan umor je jedan od najčešćih simptoma kronične opstruktivne bolesti pluća. Uzrokovan je otežanim disanjem i smanjenim dotokom kisika u sve tjelesne stanice. Smanjena sposobnost vježbanja, brzo umaranje i umor koji je prisutan bez obzira na adekvatnu količinu sna su definitivno razlozi za brigu i posjet liječniku.

Groznica

Osobe, koje pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, mogu povremeno imati groznicu, koja ne mora nužno biti uzrokovana infekcijom pluća. Ipak, kronična opstruktivna bolest može povećati rizik od nastanka infekcije pluća.

Problemi s pamćenjem

Kroničan manjak dotoka kisika u moždane stanice može uzrokovati probleme s pamćenjem i nagle promjene raspoloženja, ali ovaj simptom je nešto rjeđi i teže ga je primijeti. Oko 40% osoba, koje pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, pate i od depresije.

Neobjašnjivo mršavljenje

Oko 25% ljudi, koji pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, smršavi iz neobjašnjivih razloga i imaju poteškoća s održavanjem zdrave tjelesne težine. Manjak dotoka kisika može smanjiti postotak mišićne mase.

Naticanje stopala

Naticanje stopala i gležnjeva se javlja kod osoba s težim oblikom kronične opstruktivne bolesti pluća. Naticanje je uzrokovano zadržavanjem vode u tijelu zbog smanjene funkcije bubrega jer ne primaju adekvatnu količinu kisika.

Vezani sadržaj:

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije