Slab vid noću - bolest očiju

Slab vid noću - bolest očiju

Slab vid noću - bolest očiju
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Oni koji imaju poteškoća s aktivnostima pri slabijem svjetlu imaju veće izglede da će razviti makularnu degeneraciju povezanu s dobi što je opisano u studiji, objavljeno je na stranicama HealthDaya.

Slab vid noću mogao bi biti pokazatelj makularne degenracije povezane s dobi, opisano je u novoj studiji. Više od 1 000 ljudi s ranim znacima makularne degenreacije povezane s dobi imali su zadatak ispuniti upitnik sastavljen od 10 pitanja u kojima je traženo da opišu svoje poteškoće kod vožnje noću i provođenja aktivnosti pri slabom svjetlu, kao što su čitanje ili gledanje filmova. Sudionici su nakon toga bili praćeni 6 godina.

Oni s najslabijim vidom noću imali su najviše izglda da će razviti smanjenje vizualne oštrine i jednu od dvije vrste makularne degeneracije povezane s dobi ? geografsku atrofiju ili koroidnu neovaskularizaciju.

Makularna degeneracija povezana s dobi uništava makulu u mrežnici oka, područje koje inače daje detaljni, središnji vid.

Voditelj studije Gui-shuang Ying, docent oftalmologije na University of Pennsylvania School of Medicine, izjavio je da bi jednostavni upitnik mogao biti koristan u identifikaciji pacijenata koji imaju visok rizik od gubitka vida i uznapredovale makularne degeneracije povezane s dobi.

Studija je objavljena u izdanju za studeni časopisa "Ophtalmology".

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti