Koronavirus i trudnoća: znanstvenici otkrili nove informacije!

Koronavirus i trudnoća: znanstvenici otkrili nove informacije!

Koronavirus i trudnoća: znanstvenici otkrili nove informacije!
  • Objavljeno: Utorak, 27.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Trudnice zaražene koronavirusom, samim time i njihova djeca, suočene su s većim rizikom od komplikacija nego što se to do sada smatralo, otkrilo je novo istraživanje britanskih znanstvenika.

Istraživanje je otkrilo da je koronavirus kod trudnica povezan s trostruko većim rizikom od ozbiljnijih komplikacija, kao što je prerani porođaj, povišen krvni tlak s rizikom zatajenja organa, potrebe za intenzivnom njegom i moguće smrti. Mogućnost za razvoj komplikacija trudnicama zaraženima koronavirusom veći je za više od 50%, u usporedbi s trudnicama koje nisu zaražene.

Ipak, dobra vijest je da taj rizik ne vrijedi za asimptomatske trudnice s COVID-om, odnosno kod takvih je trudnica rizik jednak kao i kod onih koje nisu zaražene.

Istraživanje je provedeno na više od 2100 trudnica iz 18 zemalja, a svaka zaražena trudnica uspoređena je s 2 nezaražene trudnice koje su istovremeno rađale u istoj bolnici.

Rezultati su također pokazali da bi porođaj carskim rezom mogao biti povezan s povećanim rizikom od zaraze virusom kod novorođenčadi. Također, skoro 10% novorođenčadi, čije su majke bile pozitivne, također je bilo pozitivno na koronavirus tijekom prvih nekoliko dana nakon rođenja.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti