Kosa otkriva da ste pod stresom

Kosa otkriva da ste pod stresom

Kosa otkriva da ste pod stresom
  • Objavljeno: Utorak, 23.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Analizom vlasi se može izmjeriti razina hormona stresa (kortizola) u organizmu, a znanstvenici iz Nizozemske ističu da ovo otkriće može pomoći u otkrivanju rizika od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

Analiza uzorka krvi može otkriti trenutnu razinu kortizola u tijelu, a analiza vlasi može otkriti trend rasta kortizola u posljednjih nekoliko mjeseci.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Endocrinology & Metabolism, ističu da su ovim istraživanjem otkrili da osobe treće dobi, koje imaju povećanu razinu kortizola, imaju značajno veći rizik od nastanka srčanih bolesti.

"Kao i visok krvni tlak ili abdominalna masti, razina kortizola je također faktor rizika", izjavila je voditeljica istraživanja Dr. Laura Manenschijn.

Znanstvenici su analizirali vlasi od 283 osobe u dobi od 65 do 85 godina. Otkrili su da osobe, koje su imale visoku razinu kortizola u posljednjih nekoliko mjeseci, također imaju povećani rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog udara i dijabetesa tipa 2.

Rezultati pokazuju da postoji jasna povezanost između razine kortizola u tijelu i rizika od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava.

Osobe treće dobi, ističu znanstvenici, posebnu pažnju trebaju obratiti pažnju na svoje zdravlje. Umjerena tjelovježba, kao što je lagano hodanje, zdrava prehrana i održavanje društvenog života značajno doprinose kvaliteti života osoba treće dobi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti