Kronična upala desni može uzrokovati tumore

Kronična upala desni može uzrokovati tumore

Kronična upala desni može uzrokovati tumore
  • Objavljeno: Srijeda, 31.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nova studija ukazuje da kronični parodontitis može biti povezan sa slabo diferenciranim tumorom u usnoj šupljini. Kronična upala desni može biti odgovorna za ovaj histološki tip tumora.

Kronični parodontitis, oblik bolesti desni, je neovisan čimbenik rizika za razvoj karcinoma pločastih stanica glave i vrata, piše Ordinacija.hr. Ova činjenica naglašava potrebu za pojačanom prevencijom i liječenjem parodontitisa kao mogućeg načina za smanjenje rizika od ovog oblika raka.

"Spriječite parodontitis! A ako ste ga već dobili, potražite pomoć stomatologa i održavajte kvalitetnu oralnu higijenu," izjavila je dr. Mine Tezal sa Sveučilišta Buffalo.

Kronični parodontitis karakterizira progresivan gubitak kosti i mekog tkiva pričvršćenog za dijelove koji okružuju zube. Novim istraživanjem pokušalo se procijeniti ulogu kroničnog parodontitisa na karcinom pločastih stanica glave i vrata, kao i pojedinačnu ulogu na tri mjesta: usnoj šupljini, ždrijelu i zračnim putovima. Kako bi izmjerili parodontitis kod 463 pacijenta, stomatolozi su koristili radiološka mjerenja gubitka koštane mase. Rezultati su pokazali da kronični parodontitis može predstavljati klinički visoko rizični profil za karcinom pločastih stanica vrata i glave. Snaga povezanosti je bila najveća u usnoj šupljini, a potom u zračnim putovima i grkljanu, izjavila je dr. Tezal.

"Naša studija također ukazuje da kronični parodontitis može biti povezan sa slabo diferenciranim tumorom u usnoj šupljini. Kontinuirana stimulacija stanične proliferacije kroničnom upalom može biti odgovorna za ovaj histološki tip tumora. Ova bi povezanost mogla biti prilika i potreba za daljnja istraživanja", dodala je Tezal

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti