Krvni test bi mogao zamijeniti biopsiju kod dijagnosticiranja raka

Krvni test bi mogao zamijeniti biopsiju kod dijagnosticiranja raka

Krvni test bi mogao zamijeniti biopsiju kod dijagnosticiranja raka
  • Objavljeno: Srijeda, 16.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Biopsija je najpouzdaniji način otkrivanja prisutnosti kancerogenih stanica, ali je invazivna, skupa i ponekad riskantna. Uz sve to, s obzirom da je biopsija zahvat kojega izvodi specijalist, vrlo često pacijent mora dugo čekati, a oboljelima od raka je vrijeme naročito dragocjeno jer se svakim čekanjem smanjuje vjerojatnost uspješnog liječenja raka.

U novom istraživanju su sudjelovale 223 osobe koje su patile od raka pluća i koje su imale zakazan termin operacije. Znanstvenici su testiranjem krvi rak pluća točno dijagnosticirali kod čak 70% sudionika.

Kada stanice umru, uključujući i stanice raka, njihov DNA se otpušta u krvotok. Pomoću novog testa krvi su znanstvenici uspješno otkrili prisutnost triju najčešćih mutacija gena kancerogenih stanica. Rak pluća i rak debelog crijeva imaju slične mutirane gene u stanicama pa znanstvenici očekuju iste rezultate i kod dijagnosticiranja raka debelog crijeva.

Nadamo se da će ovo istraživanje pomoći kod povećanja stope preživljavanja oboljelih od raka, izjavio je voditelj istraživanja dr. Eric Lim.

Ovaj test krvi još uvijek neće u potpunosti zamijeniti biopsiju, ali će sigurno pomoći u povećanju stope preživljavanja oboljelih od raka. Naime, ako su rezultati testiranja pozitivni, pacijent će moći početi primati terapiju prije same biopsije koja u nekim slučajevima ni neće biti potrebna.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti