Lakovi za nokte narušavaju hormonalnu ravnotežu

Lakovi za nokte narušavaju hormonalnu ravnotežu

Lakovi za nokte narušavaju hormonalnu ravnotežu
  • Objavljeno: Petak, 30.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Environment International, otkriva da lakovi za nokte mogu narušiti hormonalnu ravnotežu u tijelu.

Znanstvenici su analizirali sastav lakova od 10 različitih proizvođača i u svakom laku su pronašli trifenil fosfat (TPHP), za kojega su prethodna istraživanja pokazala da može narušiti hormonalnu ravnotežu.

TPHP i slični spojevi mogu povećati rizik od nastanka niza poremećaja i tegoba, uključujući pretilost, nagle promjene tjelesne težine, rast grudi kod muškaraca, kao i različite vrste raka.

U istraživanju su sudjelovale žene, čiji su uzorak mokraće znanstvenici anazirali prije i nakon korištenja lakova za nokte. Otkrili su da je nakon korištenja lakova za nokte u svakom uzorku urina bio prisutan difenil fosfat (DPHP) koji je metabolit TPHP – a.

Znanstvenici su potom htjeli ustanoviti ulazi li TPHP u tijelo putem udisanja mirisa ili se pak apsorbira kroz nokte. U tu svrhu su žene prije mazanja noktiju stavile zaštitne rukavice kroz čije vlakno TPHP ne može proći. Kada su analizirali uzorke urina, razina TPHP – a je bila znatno niža. Iz toga se može zaključiti da je primaran način ulaska TPHP – a u tijelo kroz same nokte, a ne udisanjem mirisa.

TPHP je spoj koji se u lakove za nokte dodaje kako bi oni bili što trajniji. Za njega su istraživanja pokazala da može štetno djelovati na plodnost i razvoj fetusa. Uz sve to, ovaj kemijski spoj može biti jako toksičan i štetan za mozak i cjelokupni živčani sustav.

Saznajte više o toksičnim sastojcima koje pronalazimo u kozmetičkim proizvodima!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti