Liječnici otkrivaju koliko tjelesne aktivnosti nam je uistinu potrebno

Liječnici otkrivaju koliko tjelesne aktivnosti nam je uistinu potrebno

Liječnici otkrivaju koliko tjelesne aktivnosti nam je uistinu potrebno
  • Objavljeno: Srijeda, 11.09.2019.
  • Broj pregleda: 1.137
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Cijelo vrijeme se naglašava kako je tjelesna aktivnost od velika važnosti, no često se dogodi da nismo sigurni koliko fizičke aktivnosti nam je uistinu potrebno. I ne samo to, često ni ne znamo koju točno tjelesnu aktivnost trebamo prakticirati. Britanski liječnici su sastavili veliki vodič fizičkih aktivnosti prema dobnim skupinama, ali i za trudnice i novopečene majke.

Profesorica Dame Sally Davies istaknula je kako su djeca i odrasli u Velikoj Britaniji sve manje aktivni. Naglašava kako bi svi trebali aktivnije putovati, što znači da bismo trebali iz javnog prijevoza izaći stanicu ranije ili auto parkirati nešto dalje od ureda. Liječnik Max Davie iz britanske Klinike za pedijatriju objasnio je kako bi obitelji trebali svakodnevno uvrstiti tjelesne aktivnosti u svoj dnevni raspored, poput hodanja ili bicikliranja do škole. Naime, istaknuo je kako je tjelesna aktivnost krucijalna za mentalno i psihičko zdravlje djece u sadašnjosti, ali i u budućnosti.

Alarmantno stanje i u Hrvatskoj

Nažalost, i u Hrvatskoj sve manje djece i odraslih su tijekom dana fizički aktivni, a pretilost je u alarmantnom porastu. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazuju na zabrinjavajuće stanje. Naime, samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno, a tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta tijekom dana. Povrh toga, 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu masu ili pretilost (HBSC, 2016.).

Potrebne tjelesne aktivnosti prema dobnim skupinama:

Za djecu ispod 5 godina:
Bebe bi trebale provoditi 30 minuta dnevno na trbuhu.
Mala djeca bi trebala dnevno prakticirati 180 minuta u aktivnoj igri.
Djeca predškolske dobi također trebaju dnevno biti aktivna 180 minuta, od toga najmanje 60 minuta u vježbi, to uključuje primjerice hodanje, aktivno igranje, boravak u parku ili igralištu.

Djeca od 5-18 godina:
U ovoj dobi bi se djeca trebala baviti oko sat vremena umjerenom do snažnom fizičkom aktivnosti. Potrebno je smanjiti sjedilački način života, a vježbe mogu biti hodanje, bicikliranje, rolanje ili bavljenje nekom vrstom sporta.

Osobe od 19 do 64 godine
Poželjno je prakticirati fizičku aktivnost svaki dan. Preporučuje se vježbanje minimalno dva puta tjedno, a poželjno je tijekom dana što više biti aktivan. To uključuje penjanje stepenicama umjesto korištenje lifta, nošenje vrećica iz trgovine, vrtlarenje, čišćenje stana i slično. Liječnici savjetuju barem 150 minuta fizičke aktivnosti tjedno, poput trčanja, rolanja, bicikliranja i bilo kojih drugih aktivnosti. Savjetuje se i smanjivanje sjedilačkog načina života, odnosno poželjno je razbijati blokove sjedenja s nekom fizičkom aktivnosti.

Osobe starije od 65 godina
Liječnici naglašavaju kako je bilo kakva fizička aktivnosti bolje od nikakve. Dva dana u tjednu potrebno je baviti se aktivnošću koja poboljšava snagu mišića, fleksibilnost i ravnotežu. Tai Chi, vodeni aerobik, ali i plesne grupe odličan su odabir.

Trudnice
Trudnice bi trebale tjedno prakticirati umjerenu fizičku aktivnosti u trajanju od 150 minuta. Jača fizička aktivnost se ne preporučuje ženama koje nisu bile aktivne prije same trudnoće. Potrebno je baviti se istezanjem mišića dva puta tjedno.

Novopečene mame
Novopečene mame trebale bi se baviti do oko 150 minuta tjelesnom aktivnošću unutar tjedna. Trebale bi početi dva puta tjedno izvoditi vježbe za jačanje mišića, te svakodnevno prakticirati vježbe zdjelice.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti