"Ljubičasti dan" – dan podrške osobama s epilepsijom

"Ljubičasti dan" – dan podrške osobama s epilepsijom

"Ljubičasti dan" –  dan podrške osobama s epilepsijom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U srijedu, 26. ožujka, u Hrvatskoj će se već petu godinu zaredom organizirati "Ljubičasti dan" ("Purple Day"), koji se u svijetu od 2008. godine obilježava kao Dan podrške osobama s epilepsijom. Pokretanje ove manifestacije u Hrvatskoj započelo je 2010. godine inicijativom prof. dr.sc. Sanje Hajnšek, predstojnice Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te Hrvatske udruge za epilepsiju na čelu koje je prof.dr.sc. Ivan Bielen, predstojnik Klinike za neurologiju KB "Sveti Duh". U projekt su se u međuvremenu uključili i KBC Osijek te Neuropedijatrijske klinike KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice. 

Po prvi puta obilježavanje ovog dana održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja te Zavoda za javno zdravstvo "Dr. A. Štampar", a uključivat će edukativna predavanja u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, bolnicama te na Medicinskom fakultetu.

"Cilj ´Ljubičastog dana´ je kroz naše brojne aktivnosti educirati obitelji i stručnjake, a posebno djecu školske dobi, kako bi što ranije zauzeli pozitivan stav i na taj način pridonijeli destigmatizaciji epilepsije. Pozivamo sve da 26. ožujka dođu na jednu od akcija koje organiziramo ili nam daju podršku noseći taj dan jedan odjevni predmet ljubičaste boje" - izjavila je prof. dr.sc. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te predsjednica Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ.

"Purple Day" je pokrenut 2008. godine, inicijativom tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan te njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy je izrazila želju da svima govori o epilepsiji te da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi. Želeći educirati osobe u svojoj neposrednoj blizini, ali i sve ljude diljem svijeta, javno je istupila i pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. Od tada se taj dan obilježava kao "Purple Day" - Dan podrške osobama s  epilepsijom, a isti je službeno proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Već je sljedeće godine "Ljubičasti dan" postao međunarodnim, a danas se obilježava na svim kontinentima u preko 100 zemalja diljem svijeta organizacijom koncerata, predavanja, sportskih natjecanja, plesova, večera, šetnja i sl. Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti, koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

Više detalja o dosadašnjim i budućim događanjima možete naći na www.purpleday.org te na www.epilepsija.hr.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti