Lubenica smanjuje rizik od nastanka srčanog udara!

Lubenica smanjuje rizik od nastanka srčanog udara!

Lubenica smanjuje rizik od nastanka srčanog udara!
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Finske su proveli istraživanje u kojemu su ustanovili da osobe koje unose visoku razinu likopena - crvenih tvari koje se nalaze u lubenicama, crvenim paprikama i rajčicama, imaju manji rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

U istraživanju je sudjelovalo više od 1000 sudionika koji su bili podijeljeni u 4 grupe, ovisno o razini likopena u krvi. Razinu likopena u krvi sudionika su mjerili na početku istraživanja, a potom su zdravlje sudionika promatrali u razdoblju od 12 godina.

Otkrijte koja hrana štiti od srčanog udara!

Grupu s najmanje likopena u krvi je činilo 258 osoba, a njih 25 je doživjelo srčani udar. S druge strane, u grupi s najviše likopena u krvi, koju je činilo 259 osoba, bilo je tek 11 slučajeva srčanog udara.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Neurology pokazuje da prehrana bogata likopenom smanjuje za čak 55% rizik od nastanka srčanog udara.

Ovo istraživanje potvrđuje važnost redovitog unosa voća i povrća, izjavio je voditelj istraživanja dr. Jouni Karppi.

Znanstvenici ističu da je važno unositi hranu bogatu likopenom koji ima protuupalno djelovanje i sprječava nastanak krvnih ugrušaka.

Saznajte kako regulirati srčani ritam!

Također, znanstvenici savjetuju da redovito konzumirate raznoliko voće i povrće, ne samo ono koje je bogato likopenom. Naime, svaka vrsta voća i povrća ima određene prednosti za zdravlje, a vi ćete ih najbolje iskoristiti ako konzumirate što više vrsta, i to svaki dan.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti