Mamografija može uzrokovati rak dojke

Mamografija može uzrokovati rak dojke

Mamografija može uzrokovati rak dojke
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje imaju predispoziciju za obolijevanje od raka dojke na mamografiju (a time i zračenje) se tjera već s 25 godina. Tako su izložene većem zračenju no što je potrebno te postoji opasnost da obole.

Nakon prošlomjesečne upute američkog CDC-a (američka Udruga za kontrolu i prevenciju bolesti) da žene mlađe od 50 godina ne trebaju na mamografiju, dok se ženama starijima od 50 savjetuje da na pregled koji otkriva rak dojke odlaze svake druge godine, došlo je još jedno istraživanje o štetnosti mamografskog pregleda, prenosi Novi list.

Ovaj put znanstvenici se ne boje samo uočavanja tumora koji se nikad ne bi razvili u nešto po život opasno, nego upiru prstom u samu aparaturu kao izvor radijacije i uzroka samog raka.

Naime, nova studija predstavljena na godišnjem skupu američkih radiologa govori o niskom postotku radijacije kojoj su žene izložene tijekom mamografije, a kod žena koje su genetski predisponirane može biti uzrok raka dojke.

Ovo je posebice zabrinjavajuće zbog žena koje imaju predispoziciju za obolijevanje od raka dojke, jer ih se tjera da s mamografijom (a time i zračenjem) započinju već u 25. godini, što znači da su više izložene zračenju no što je potrebno. Samim time dovodi ih se u opasnost da obole.

"Za žene koje spadaju u visokorizičnu skupinu važan je screening (pregled mamografom), no tome treba pristupiti vrlo oprezno, posebice kada se radi o ženama mlađima od 30 godina. Nije potrebno da ih se izlaže tolikom zračenju", naglašava autorica istraživanja dr. sc. Marijke C. Jansen-van der Weide.

Čini se da se svaka dobrobit od ranog izlaganja djevojaka ili žena mamografu za otkrivanje mogućih anomalija na dojkama poništava činjenicom da ih se upravo na taj način izlaže gotovo dvostruko većem riziku od obolijevanja od tumora.

Ipak, treba biti uravnotežen jer izbjegavajući mamografiju zbog 'virtualne prijetnje smrću' i paničnih poruka mnoge će žene u potpunosti zanemariti godišnji pregled, što povećava rizik da se tumor ne otkrije na vrijeme, čime si žene ugrožavaju život.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti