Lažni antibiotici preplavili Europu

Lažni antibiotici preplavili Europu

Lažni antibiotici preplavili Europu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U samo dva mjeseca Europska unija je zaplijenila 34 milijuna lažnih tableta tijekom carinske kontrole, koja je provedena u svim zemljama članicama Unije. To je premašilo i najcrnje slutnje.

"Raširenost krivotvorenih lijekova u Europskoj uniji nadilazi i najcrnje slutnje Komisije koja je iznimno zabrinuta", rekao je europski povjerenik za industriju Guenter Verheugen za Die Welt.

"Broj krivotvorenih lijekova koji završavaju kod pacijenata u Europi u stalnom je porastu. Europska komisija je iznimno zabrinuta", kazao je Verheugen.

"U samo dva mjeseca Europska unija je zaplijenila 34 milijuna lažnih tableta tijekom carinske kontrole, koja je provedena u svim zemljama članicama Unije. To je premašilo i najcrnje slutnje", dodao je Verheugen.

Riječ je ponajprije o antibioticima, lijekovima protiv raka, malarije i kolesterola, analgeticima i lažnoj Viagri, napomenuo je potpredsjednik Komisije. Velik broj lijekova zaplijenjenih u 2008. dolazio je iz Indije, po izvješću EU-a objavljenom u srpnju.

Verheugen je rekao kako očekuje da će se EU u 2010. dogovoriti o mjerama borbe protiv ove pošasti koja se, po njegovu mišljenju, mora promatrati kao zločin koji treba "najoštrije kažnjavati".

"Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubojstva. Čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne tvari, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lijek", upozorio je.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti