Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Može li kava zaštititi vid?

Može li kava zaštititi vid?

Može li kava zaštititi vid?
  • Objavljeno: Utorak, 13.05.2014.
  • Broj pregleda: 74
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Posljednjih nekoliko godina znanstvenici neprestano nastavljaju otkrivati prednosti kave na zdravlje čovjekovog organizma.

Najnovije istraživanje na temu kave, objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, otkriva da konzumacija kave može zaštiti zdravlje očiju i smanjiti rizik od pogoršanja vida, pa čak i sljepoće.

Istražite proizvode koji su bogati kofeinom, a nisu kava!

Svi već znamo da je glavni sastojak kave kofein, stimulans koji daje kavi moć da brzo podigne razinu energije. No, ovim istraživanjem su znanstvenici ustanovili da kava sadrži i antioksidante koji su povezani s brojim prednostima za zdravlje, uključujući gubitak suvišnih kilograma i smanjenje krvnog tlaka.

Znanstvenici su proveli istraživanje na laboratorijskim miševima. Otkrili su da spojevi kave mogu zaštiti retinu, tanki sloj koji se nalazi na stražnjem dijelu oka i sačinjen je od stanica osjetljivih na svjetlo i odgovornih za percepciju vizualnih informacija.

Američki znanstvenici objašnjavaju da je retina jedan od metabolički najaktivnijih vrsta tkiva i da prima kisik puno brže od bilo kojih drugih vrsta tkiva, uključujući čak i tkiva mozga.

Znanstvenici su testirali antioksidante iz kave na retini laboratorijskih miševa i ustanovili su da štite retinu od oštećenja.

Provjerite što se događa s vašim tijelom kada svaki dan pijete kavu!

Prethodna istraživanja su pokazala da povećanje unosa kave štiti zdravlje jetre i da kava može smanjiti rizik od nastanka raka prostate.

Rezultati ovog istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika, a istraživanje je također potrebno i nastaviti kako bi se ustanovilo ima li kava jednak učinak i na zdravlje očiju kod ljudi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti