Može li kava zaštititi vid?

Može li kava zaštititi vid?

Može li kava zaštititi vid?
  • Objavljeno: Utorak, 13.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Posljednjih nekoliko godina znanstvenici neprestano nastavljaju otkrivati prednosti kave na zdravlje čovjekovog organizma.

Najnovije istraživanje na temu kave, objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, otkriva da konzumacija kave može zaštiti zdravlje očiju i smanjiti rizik od pogoršanja vida, pa čak i sljepoće.

Istražite proizvode koji su bogati kofeinom, a nisu kava!

Svi već znamo da je glavni sastojak kave kofein, stimulans koji daje kavi moć da brzo podigne razinu energije. No, ovim istraživanjem su znanstvenici ustanovili da kava sadrži i antioksidante koji su povezani s brojim prednostima za zdravlje, uključujući gubitak suvišnih kilograma i smanjenje krvnog tlaka.

Znanstvenici su proveli istraživanje na laboratorijskim miševima. Otkrili su da spojevi kave mogu zaštiti retinu, tanki sloj koji se nalazi na stražnjem dijelu oka i sačinjen je od stanica osjetljivih na svjetlo i odgovornih za percepciju vizualnih informacija.

Američki znanstvenici objašnjavaju da je retina jedan od metabolički najaktivnijih vrsta tkiva i da prima kisik puno brže od bilo kojih drugih vrsta tkiva, uključujući čak i tkiva mozga.

Znanstvenici su testirali antioksidante iz kave na retini laboratorijskih miševa i ustanovili su da štite retinu od oštećenja.

Provjerite što se događa s vašim tijelom kada svaki dan pijete kavu!

Prethodna istraživanja su pokazala da povećanje unosa kave štiti zdravlje jetre i da kava može smanjiti rizik od nastanka raka prostate.

Rezultati ovog istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika, a istraživanje je također potrebno i nastaviti kako bi se ustanovilo ima li kava jednak učinak i na zdravlje očiju kod ljudi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti