Manjak crvenog mesa uzrokuje depresiju kod žena

Manjak crvenog mesa uzrokuje depresiju kod žena

Manjak crvenog mesa uzrokuje depresiju kod žena
  • Objavljeno: Subota, 24.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene bi trebale jesti preporučenu količinu crvenog mesa kako bi izbjegle depresiju ili anksioznost.

Žene koje jedu manje od preporučene količine janjećeg ili junećeg mesa imaju 50% veću vjerojatnost da će razviti mentalne poremećaje kao što su depresija ili anksioznost.

Australski znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 1000 žena. Pokazalo se da prelazak na prehranu koja ne uključuje unos crvenog mesa nije zdrava kao što mnogi misle.

Preporučena količina crvenog mesa jest 3 do 4 male, veličine dlana, porcije tjedno.

"Mi smo prvotno mislili da crveno meso nije dobro za mentalno zdravlje, a tako su pokazala i istraživanja iz drugih zemalja koja su također ustanovili da crveno meso može uzrokovati razne zdravstvene probleme", DailyMail prenosi izjavu dr. Felice Jacka.

Dr. Jacka je dodala kako "kada smo proučavali žene koje su konzumirale manje od preporučene količine crvenog mesa, one su imale čak 50% veću vjerojatnost od razvitka depresije ili anksioznosti."

Znanstvenici su u obzir uzeli i druge čimbenike kao što su cjelokupna prehrambena navika, socijalni i ekonomski status, razina fizičke aktivnosti, pušenje, težinu i dob. Bez obzira na sve ostale čimbenike, povezanost depresije s niskom količinom crvenog mesa je i dalje ostala.

"Objašnjenje za žene s vegetarijanskim načinom prehrane još uvijek nismo pronašli jer je samo 19 žena u istraživanju bilo na toj vrsti prehrane, pomoću kojega ne možemo donijeti konkretne zaključke", izjavila je dr. Jacka.

Znanstvenici savjetuju ženama da crveno meso jedu u preporučenim količinama jer i prevelika količina crvenog mesa također može uzrokovati depresiju i anksioznost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti