Manjak sna oštećuje mozak

Manjak sna oštećuje mozak

Manjak sna oštećuje mozak
  • Objavljeno: Subota, 04.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Jeste li se ikada osjećali kao zombi nakon samo jedne neprospavane noći? Trebate znati da vaš mozak definitivno je.

Prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu Sleep, samo jedna neprospavana noć uzrokuje povećanje razine enzima koji su povezani s oštećenjem mozga.

Uzmite ova dva sastojaka prije spavanja i nikada se više nećete probuditi umorni!

Znanstvenici iz Švedske su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 15 mladih, odmornih i potpuno zdravih muškaraca. Od sudionika su tražili da provedu jednu neprospavanu noć.

Kada su iduće jutro testirali njihovu krv, otkrili su povišenu koncentraciju enzima NSE i S-100B, što signalizira oštećenja mozga koja mogu uzrokovati kognitivne probleme i gubitak pamćenja.

Rezultati ovog istraživanja potvrđuju rezultate prijašnjih istraživanja, a to je da san pomaže mozgu da se očisti od toksina i drugih supstanci koje mogu uništiti neurone.

"Rezultati ovog istraživanja upućuju da osobe, koje pate od nesanice, trebaju liječničku pomoć jer ugrožavaju zdravlje mozga", izjavio je voditelj istraživanja dr. Christian Benedict.

Svaku večer prije spavanja pijte ovaj napitak i izgubit ćete kilograme!

Znanstvenici istraživanje još uvijek nisu proveli na ženama, ali vjeruju da bi rezultati bili isti.

Također ističu da je razina enzima nakon neprospavane noći bila značajno niža nego nakon ozljede glave, iz čega možemo zaključiti da jedna neprospavana noć neće narušiti zdravlje mozga, ali kronična neispavanost bi mogla.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti