Restriktivna dijeta može pomoći ljudima koji pate od apneje

Restriktivna dijeta može pomoći ljudima koji pate od apneje

Restriktivna dijeta može pomoći ljudima koji pate od apneje
  • Objavljeno: Subota, 04.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Restriktivna dijeta dokazano pomaže pacijentima s apnejom za vrijeme spavanja, ponosno ističu istraživači iz Instituta Karolinska iz Švedske.

Između 60% i 70% pacijenata koji pate od apneje za vrijeme spavanja (više o apneji pročitajte ovdje) imaju probleme s kilažom ili su pretili. Istraživači ističu kako su i prijašnja istraživanja pokazala da gubitak težine može značajno poboljšati simptome, prenosi Medical News Today.

Kari Johansson i njezin istraživački tim, htjeli su saznati da li restriktivna dijeta, u kombinaciji sa savjetovanjima za pomoć u održavanju zdrave tjelesne težine, može imati koristi za ljude koji pate od apneje za vrijeme spavanja.

Autori su već proveli slično istraživanje u 2009. godini. Tada su promatrali učinke kroz devet tjedana na restriktivnoj dijeti. No ovaj put su htjeli ispitati učinke na duljem razdoblju, točnije na godinu dana.

U istraživanju su sudjelovala 63 muškaraca u dobi od 30 do 65 godina, kojima je dijagnosticirana umjerena ili teška apneja za vrijeme spavanja. Njihov BMI (Isprobaj BMI kalkulator) je iznosio između 30 i 40.

Njih 58 se uspjelo držati restriktivne dijete kroz devet tjedana, nakon toga su imali razna savjetovanja o prehrani i tjelovježbi, a sve kako bi održavali novu težinu.

Restriktivna dijeta uključuje puno različitih namirnica, od raznih energetskih čokoladica, kaša, juha i shakeova, a naravno sve imaju potrebne vitamine i minerale za zdravo mršavljenje.

Oni koji su uspjeli izgubiti težinu tijekom dijete od devet tjedana, uspjeli su zadržati težinu i tijekom sljedeće godine. Ovaj način gubitka težine značajno im je pomogao poboljšati simptome apneje za vrijeme spavanja. Godinu dana kasnije, njih 48% više nije trebalo tretman kontinuiranim pozitivnim tlakom zraka u dišnom putu (CPAP). A njih 10% je doživjelo potpuno oslobađanje simptoma opstruktivne apneje za vrijeme spavanja.

Zanimljivo je kako su oni s najtežim simptomima, kada je istraživanje počelo, doživjeli najveći napredak, kao i sudionici koji su izgubili najviše težine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti