Marihuana sprječava nastanak dijabetesa?

Marihuana sprječava nastanak dijabetesa?

Marihuana sprječava nastanak dijabetesa?
  • Objavljeno: Petak, 17.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje svakodnevno konzumiraju marihuanu, imaju manji rizik od nastanka dijabetesa, otkrivaju znanstvenici.

Znanstvenici su u istraživanju, koje je objavljeno u časopisu The American Journal of Medicine, otkrili da osobe, koje redovito konzumiraju marihuanu, imaju za 16% manju razinu inzulina u tijelu, u odnosu na osobe koje nikada nisu konzumirale marihuanu.

Također su otkrili da osobe, koje konzumiraju marihuanu, imaju manji postotak masti na području abdomena.

Marihuana se u nekim državama koristi u medicinske svrhe, naročito kod osoba koje pate od raka, multiple skleroze i ostalih bolnih stanja.

U istraživanju je sudjelovalo 4657 osoba koje su ispunjavale anketu s pitanjima o učestalošću konzumiranja marihuane. Njih 579 marihuanu je konzumiralo svakodnevno, i to trenutno, njih 1957 je marihuanu konzumiralo u jednom dijelu života, ali ne i trenutno, a 2103 marihuanu nisu konzumirali nikada.

Dijabetes tipa 2 se razvija kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina koji bi održavao normalnu razinu šećera ili kada se inzulin, kojeg tijelo proizvodi, ne proizvodi pravilno, zbog čega dolazi do inzulinske rezistencije.

Dijabetes tipa 2 je znatno češći od dijabetesa tipa 1,koji nastaje kada tijelo inzulin ne proizvodi uopće.

Znanstvenici su sudionicima nakon 9 sati posta mjerili razinu inzulina i šećera u krvi. Trenutni korisnici marihuane su imale za 16% manju razinu inzulina u tijelu, što je pokazatelj manjeg rizika od nastanka dijabetesa tipa 2.

"Mjerenje inzulina na tašte pomaže u otkrivanju visine rizika od nastanka dijabetesa tipa 2", izjavio je voditelj istraživanja prof. Murray A. Mittleman.

Iako istraživanje treba nastaviti, znanstvenici ističu da bi možda mogli razviti lijek prema aktivnim spojevima kanabisa, poznat kao THC. Rezultati istraživanja su preliminarni te je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti