SAD: Otvoren prvi "medicinski coffee shop"

SAD: Otvoren prvi "medicinski coffee shop"

SAD: Otvoren prvi "medicinski coffee shop"
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Portlandu u američkoj državi Oregon je otvoren prvi kafić u SAD-u u kojem se može konzumirati marihuana, ali samo u medicinske svrhe.

"Kanabis Cafe" naziv je prvog kafića koji je omogućio pacijentima s dozvolom za uživanje marihuane da u njemu slobodno konzumiraju tu drogu unatoč saveznoj zabrani.

"Ovaj klub predstavlja osobnu slobodu, konačno, za naše članove", izjavila je Madeline Martinez, izvršna direktorica oregonskog NORML-a (nacionalna organizacije za legalizaciju marihuane.)

Zakoni u Oregonu zabranjuju prodaju marihuane, no dozvoljavaju pacijentima da tu drogu konzumiraju, ali ne javno.

U toj državi su registrirana 21000 pacijenata koji marihuanu mogu uživati u medicinske svrhe.

Liječnici tu drogu propisuju za mnoštvo bolesti, uključujući i Alzheimerovu bolest, dijabetes, multiplu sklerozu i Touretteov sindrom, odnosno poremećaj višestrukih tikova.

"Naši planovi nadilaze serviranje hrane i marihuane. Nadamo se da ćemo tu održavati skupove, seminare i osnovati kanabis koledž kako bi pomogli ljudima da uče o uzgoju i korisnosti marihuane", kazala je Martinez.

"Kanabis Cafe" je smješten u dvokatnici u kojoj je nekada bilo erotski klub.

Iako je službeno riječ o privatnom klubu, kafić je otvoren za sve stanovnike Oregona koji su članovi NORML-a i koji imaju službenu medicinsku karticu, odnosno dozvolu za uživanje marihuane.

Članovi plaćaju 25 dolara na mjesec za korištenje kafića koji može primiti 100 gostiju. Članovi ne kupuju marihuanu, nego ju dobivaju besplatno na šalteru od "konobara".

U "Kanabis Cafeu" poslužuju hranu, ali nemaju dozvolu za točenje alkohola.

Na dan otvorenja novinari su pozvani da osjete miris marihuane koji se širio iz kafića, no nije im bilo dozvoljeno vidjeti ljude kako unutra puše marihuanu.

"Ja još uvijek vodim mali kafić, baš kao što sam to činio i prije nego što smo ga pretvorili u 'Kanabis Cafe', no on je sada tematski", izjavio je vlasnik kafića Eric Salomon koji se veseli marihuana tematskim vjenčanjima, filmskim festivalima i plesnjacima.

Neki mještani se nadaju da bi otvorenje takvog specijaliziranog kafića moglo biti dobro za posao.

"Znam da su neki susjedi prilično negativni prema ovome, no ja ću se suzdržati od komentara. Ne postoji presedan za to. Mi ne znamo što očekivati, no bilo bi izvrsno kada bi to dovelo kupce u naš dućan", kazao je, pak, David Bell koji radi u butiku koji dijeli prostor s kafićem.

"Kanabis Cafe" je otvoren mjesec dana nakon što je američki predsjednik Barack Obama poručio federalnim odvjetnicima da ne procesuiraju pacijente koji koriste marihuanu iz medicinskih razloga u državama koje su to legalizirale.

Desetak saveznih država, uključujući Oregon, pratilo je Kaliforniju koja je 1996. usvojila zakon kojim je dopušten uzgoj i prodaja marihuane za medicinsku upotrebu.

Isti broj država je u fazi promjene zakonodavstva ili planiraju glasovanje o tome.

Kafići u kojima se može konzumirati marihuana, tzv. coffee shopovi, popularni su u nizozemskom Amsterdamu, gdje je posjedovanje malih količina marihuane legalno.

Uzgoj, posjedovanje, distribuciju i pušenje marihuane je i dalje ilegalno prema saveznom zakonu SAD-a koji ne pravi razliku između medicinskog i "rekreacijskog" konzumiranja te droge.

Plivazdravlje.hr/HINA

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti