Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Masna riba potiče zdravlje mozga

Masna riba potiče zdravlje mozga

Masna riba potiče zdravlje mozga
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.01.2015.
  • Broj pregleda: 439
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili da dvije porcije masne ribe tjedno može smanjiti rizik od nastanka moždanog udara, a tvrde kako riblji suplementi nemaju tako dobar učinak.

Britanski znanstvenici su promatrali zdravlje 800.000 ljudi na području 15 zemalja. Tijekom istraživanja je 34.817 osoba doživjelo moždani udar. Znanstvenici su u obzir uzeli i ostale životne navike poput pušenja, tjelovježbe i načina prehrane.

Sudionici, koji su masnu ribu jeli 2 puta tjedno, imali su za 6% manji rizik od nastanka moždanog udara, dok sudionici koji su uzimali riblje suplemente nisu imali smanjeni rizik od nastanka moždanog udara.

Istražite mitove i činjenice o ribi i ribljim proizvodima!

Prethodna istraživanja su pokazala da masna riba može zaštititi zdravlje srca i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava.

Stručnjaci preporučuju da svaka osoba treba jesti 2 porcije od 140g masne ribe tjedno, a najbolji izbor su losos, sardine, haringa i skuša.

"Iz prethodnih istraživanja znamo da je konzumacija ribe odlična za cjelokupno zdravlje organizma", DailyMail prenosi izjavu dr. Petera Colemana, koji je dodao kako "ovo istraživanje pokazuje da masna riba može zaštititi i zdravlje mozga."

Saznajte kako prepoznati svježu ribu!

Iako se smanjenje rizika od 6% možda ne čini velikim, ali ono je značajno i ne može se zanemariti. Rizik još više možete smanjiti ako uvedete svakodnevnu tjelovježbu te zdravu i uravnoteženu prehranu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti