Masno tkivo nije samo neaktivno skladište za kalorije

Masno tkivo nije samo neaktivno skladište za kalorije

Masno tkivo nije samo neaktivno skladište za kalorije
  • Objavljeno: Petak, 03.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici donose nove dokaze kako je masno tkivo na donjem dijelu trbuha, daleko od neaktivnog skladišta za višak kalorija, već je aktivan organ koji šalje kemijske signale u druge dijelove tijela, a možda i povećava rizik od srčanog napada, raka i drugih bolesti.

Također izvještavaju o otkriću 20 novih hormona i drugih tvari za koje prije nije bilo poznato da se izlučuju u krv preko ljudskih masnih stanica te da masnoća luči desetak hormona i drugih kemijskih supstanci.

Anja Rosenow i kolege naglašavaju da višak masnog tkiva može doprinijeti razvoju bolesti srca, dijabetesa, raka i drugih bolesti.

Pripremite napitke koji ispiru masti iz tijela i potiču rad jetre!

Mnogi ljudi su mislili da su masne stanice neaktivno skladište za višak kalorija. No istraživanja su utvrdila da masne stanice luče hormone i neke druge tvari baš poput drugih organa u tijelu. Među ovim hormonima je i leptin, on kontrolira apetit, te adiponektin, a on tijelo čini osjetljivijim na inzulin i kontrolira razinu šećera u krvi. Međutim, malo se zna o većini bjelančevina koje proizvode milijarde masnih stanica u tijelu odrasle osobe.

Znanstvenici su identificirali 80 različitih bjelančevina proizvedenih od masnih stanica. To uključuje šest novih proteina i 20 proteina koji nisu prethodno otkriveni u ljudskim masnim stanicama. Otkriće bi moglo utrti put za bolje razumijevanje uloge koju igra izlučeni hormon masnih stanica kod bolesti srca, dijabetesa i drugih bolesti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti