LGG smanjuje rizik od respiratornih i crijevnih infekcija kod djece

LGG smanjuje rizik od respiratornih i crijevnih infekcija kod djece

LGG smanjuje rizik od respiratornih i crijevnih infekcija kod djece
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U Hrvatskoj je provedena najveća klinička studija o učinku LGG-a na učestalost infekcija kod djece. Klinički je dokazano da LGG smanjuje rizik od respiratornih i crijevnih infekcija kod djece.

U Hrvatskoj je provedena do sada najveća klinička studija o učinku probiotičke bakterije LGG-a (iat. -Lactobacillus rhamnosus GG) na učestalost respiratornih i crijevnih infekcija u djece.

Kliničku studiju na okruglom stolu u Novinarskom domu predstavila je dr. sc. Iva Hojsak, dr. med., uime Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb, gdje su ispitivanja provedena.

Na okruglom stolu sudjelovali su i prof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med., iz Klinike za dječje bolesti Zagreb KBC-a "Sestre milosrdnice" te prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., iz Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb.

Klinička studija provedena je na velikom broju ispitanika, njih 1023, u dva različita okruženja:

  • na uzorku od 742 djece starije od godinu dana liječene u bolnici, što je ujedno i najveće kliničko istraživanje u svijetu na tu temu
  • na uzorku od 281 djeteta u dječjem vrtiću.   

Kliničko istraživanje učinkovitosti LGG-a trajalo je 6 mjeseci u bolnici i 3 mjeseca u vrtiću, a kako bi se osiguralo razdoblje s najvećom učestalošću infekcija, provedeno je tijekom zimskih i proljetnih mjeseci. Istraživanje je dokazalo da su djeca koja su primala LGG znatno rjeđe obolijevala od infekcija gornjih dišnih putova i crijevnih infekcija u usporedbi s djecom koja su uzimala fermentirani mliječni pripravak bez probiotika (placebo).

"LGG je probiotička bakterija čija je učinkovitost ispitivana u brojnim kliničkim studijama, a najnoviji rezultati pokazuju da u točno određenim kliničkim indikacijama ima i preventivni učinak na razvoj respiratornih i crijevnih infekcija u djece", rekla je tom prilikom dr. sc. Iva Hojsak, dr. med. Prof. dr. sc. Sanja Kolaček istaknula je kako "između velikog broja dostupnih probiotskih bakterija valja preporučivati one čiju su djelotvornost potvrdile validne kliničke studije upravo za tu indikaciju za koju se preporučuju".

Ovo ispitivanje, čiji su rezultati objavljeni u dva vodeća svjetska znanstvena časopisa, Pediatrics i Clinical Nutrition, potvrđuje djelotvornost i sigurnost primjene LGG-a. Također otvara nove mogućnosti njegove kliničke primjene - ponajprije u smanjenju rizika obolijevanja od infekcija dišnog i probavnog sustava.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti