Prejedanje i metabolizam

Prejedanje i metabolizam

Prejedanje i metabolizam
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazuje da prejedanje djeluje kao okidač metaboličkog odgovora koji je normalno uspavan i nalazi se u hipotalamičkoj regiji mozga, čak i kada osoba nije dobila na tjelesnoj težini.

"Otkrili smo vrlo općenit put bolesti u hipotalamusu, strukturi koja se nalazi u središnjem dijelu mozga i koja djeluje u regulaciji apetita, navikama prehrane, energije i posljedično tome ravnoteži tjelesne težine i metaboličkim procesima.", izjavio je dr. Dongsheng Cai, stariji autor rada objavljenog 3. listopada u časopisu "Cell" koji detaljno opisuje ove rezultate.

"Stalno stimuliranje prevelikom količinom kalorija može biti okidač prije očigledne pojave debljine, i njegov odgovor, proizveden s prejedanjem, pridonosi povišenim razinama prevelike kalorijske konzumacije", dodao je Cai. "Tako da ovaj proces može biti kao zatvoreni krug."

Iako je studija provedena na miševima, autori vjeruju da se rezultati mogu primjeniti i na ljude. Suprimiranje ovog puta bi moglo biti potencijalno oružje za borbu protiv epidemije debljine i pretilosti i povezane probleme, uključujući kardiovaskularne bolesti, pa čak i karcinome.

Trenutni napori za borbu protiv debljine (većinom dijeta i vježbanje) su rijetko učinkoviti i zasigurno nisu dugog vijeka. "Vježbanje i dijeta mogu ispraviti abnormalnu moždanu regulaciju ali dugotrajna kontrola hranjenja je problematična.", reako je Cai, docent fiziologije na University of Wisconsin-Madison. "Ne razumijemo zašto... Prva važna stvar za razumjeti je kako se procesuira disregulacija mozga. Studija koju smo mi napravili daje novi put. To je otvaranje novog pravca."

Do nedavno, istraživači nisu znali da je hipotalamus važan za količinu energije koja se procesuira u tijelu. "Mozak dobiva sve više pažnje na ovom području... ali nitko ne zna da li i kako bi hipotalamus mogao biti odgovoran za povećanu učestalost energijske neravnoteže i debljine u današnjoj okolini gdje postoji tipično pretjerano hranjenje.", objasnio je Cai.

Prethodna istraživanja su pokazala da previše jedenja djeluje kao okidač na pojavu upalnog odgovora u mišićima, jetri i drugim metaboličkim tkivima, promjenama koje su u podlozi razvoja dijabetesa tipa 2. Tako da IKKb/NF-kB put je već opisan kao važan utjecaj u ovim procesima. Ali nije bilo poznato da li isti put djeluje u središnjem živčanom sustavu.

U studiji mozgova miševa, Cai i njegovi kolege su pronašli da prehrana bogata s mastima i šećerima je povisila aktivnost ovog puta i u mozgu. Slično tome, put je aktivan u mozgu miševa koji imaju povišen rizik od debljine.

Jednom kada je probuđen, ovaj put inducira inzulinsku rezistenciju i disfunkciju drugih hormona koji su uključeni u kontrolu tjelesne težine i apetita. I dok je kronična upala smatrana rezultatom debljine, čini se da je ona i potiče, objavljeno je na Healthday.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti