Infekcija majke i sluh bebe

Infekcija majke i sluh bebe

Infekcija majke i sluh bebe
  • Objavljeno: Petak, 09.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rizik od gubitka sluha uzrokovan kongenitalnom infekcijom s citomegalovirusom (CMV) veći je kada je trudnica inficirana s virusom unutar prva tri mjeseca trudnoće nego poslije tijekom trudnoće, pronašlisu istraživači i objavljeno je na Reuters Healthu.

Više od polovice opće populacije inficirano je s CMV, vrstom Herpes virusa. Virus rijetko uzrokuje simptome kod odraslih sa zdravim imunim sustavom. No ipak, CMV može uzrokovati probleme kada se prenese s majke na fetus tijekom trudnoće.

Kongenitalna CMV infekcija je najčešća virusna infekcija fetusa, istaknuli su u svom izvještaju dr. Ina Foulon i njezini kolege s Universitair Ziekenhuis, Brussels, Belgija. U prethodnoj studiji, pronašli su da su djeca s CMV infekcijom imala 22% rizika od razvoja senzoneuralnoga gubitka sluha, a to je gubitak sluha uzrokovan oštećenjem živca.

U njihovoj posljednjoj studiji, istraživači su promatrali povezanost između CMV infekcije koja se dogodila u različitim razdobljima tijekom trudnoće i senzoroneuralnioga gubitka sluha kod 34 djece kojima je dijagnosticirana CMV infekcija. Od te djece, 5 ih se izgubilo iz praćenja i 1 je umrlo.

Od 28 preostale djece, senzoneuralni gubitak sluha pojavio se kod 4 od 5 djece (80%) rođene nakon majčine CMV infekcije koja se dogodila tijekom prvog tromjesječja trudnoće i 1 od 12 djece (8%) rođene nakon majčine CMV infekcije u drugom tromjesječju.

Snezoneuralni gubitak sluha nije se dogodio ni kod jednog djeteta nakon majčine CMV infekcije koja se dogodila u trećemu tromjesječju.

Progresija senzoneuralnog gubitka sluha uočena je u 2 djece rođene nakon majčine CMV infekcije u prvom tromjesječju.

Osjetljivost sluha na ranu CMV infekciju u maternici može se objasniti embrionalnim razvojem uha, objasnili su istraživači, koji se većim dijelom događa između 3. i 10. tjedna gestacije. Studija je objavljena u časopisu «Pediatrics».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti